NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • De kamsalamander, moeders mooiste amfibie

  Kamsalamander
  foto : Henk Heijligers

  Hun naam danken ze aan de rugkam bij de mannetjes, de kamsalamander (Triturus cristatus). Ze zijn prachtig gekleurd met een oranje buik met zwarte vlekken. De staart heeft een bijna wit doorschijnende streep. Bij de vrouwtjes is zowel de onderkant van de staart als de buik oranje. De kamsalamander is met een maximale lengte van 20 cm de grootste van de vier soorten watersalamanders in ons land (kleine watersalamander, alpenwatersalamander en vinpootsalamander). 

  Verspreiding en leefwijze

  De kamsalamander komt verspreid over het gehele zuiden, midden en oosten van ons land voor. Hij is vrij zeldzaam en heeft op de Rode lijst de status kwetsbaar. De meeste kamsalamanders leven in kleinschalige landschappen met bospercelen, heggen en struwelen. Ze planten zich voort in matig voedselrijke tot voedselrijke, stilstaande wateren met een rijke onderwatervegetatie. Vanaf half maart zijn de volwassen dieren in het water te vinden. In april is de piek van de paartijd en zijn de mannetjes op hun mooist met hun rug en staartkam. De meeste kamsalamanders verlaten eind juni het water alweer. Het vrouwtje legt ruim 200 eieren. 

  Maasduinen

  In natuurgebied Maasduinen en omgeving leven alle vier de watersalamanders. Op vrijdag 13 april komt Vroege Vogels TV helemaal uit dit gebied op 19.35u op NPO 2.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media