Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De kamsalamander, moeders mooiste amfibie

  •  
06-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
334 keer bekeken
  •  
Kamsalamander

© foto : Henk Heijligers

Hun naam danken ze aan de rugkam bij de mannetjes, de kamsalamander ( Triturus cristatus ). Ze zijn prachtig gekleurd met een oranje buik met zwarte vlekken. De staart heeft een bijna wit doorschijnende streep. Bij de vrouwtjes is zowel de onderkant van de staart als de buik oranje. De kamsalamander is met een maximale lengte van 20 cm de grootste van de vier soorten watersalamanders in ons land (kleine watersalamander, alpenwatersalamander en vinpootsalamander). 
Verspreiding en leefwijze
De kamsalamander komt verspreid over het gehele zuiden, midden en oosten van ons land voor. Hij is vrij zeldzaam en heeft op de Rode lijst de status kwetsbaar. De meeste kamsalamanders leven in kleinschalige landschappen met bospercelen, heggen en struwelen. Ze planten zich voort in matig voedselrijke tot voedselrijke, stilstaande wateren met een rijke onderwatervegetatie. Vanaf half maart zijn de volwassen dieren in het water te vinden. In april is de piek van de paartijd en zijn de mannetjes op hun mooist met hun rug en staartkam. De meeste kamsalamanders verlaten eind juni het water alweer. Het vrouwtje legt ruim 200 eieren. 

Maasduinen

In natuurgebied Maasduinen en omgeving leven alle vier de watersalamanders. Op vrijdag 13 april komt Vroege Vogels TV helemaal uit dit gebied op 19.35u op NPO 2.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.