Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De kievit van Roodbergen

  •  
08-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
kievit_amkeizer.jpg

© Fotograaf: amkeizer

Er broeden dit jaar bijna een kwart minder kieviten in Friesland dan vorig jaar. Dat werd vorige week bekend gemaakt door de tellers van de BFVW, de Bond van Friese Vogelbeschermingswachten. Het nieuws komt in dezelfde week dat een oud-voorman van de BFVW, Sake Roodbergen, zijn boek over de kievit uitbrengt in de reeks vogelboeken van uitgeverij Atlas Contact.

Aaisykjen

Een belangrijk deel van het boek is gewijd aan de – deels roerige – geschiedenis van het ‘aaisykjen’, ofwel: het zoeken van kievitseieren. Deze traditie was tot enkele jaren terug nauw verbonden aan het beschermingswerk dat duizenden ‘nazorgers’ van de BFVW in het voorjaar in het veld deden. Inmiddels is het eierenzoeken door de rechter verboden omdat de kievitstand zo hard achteruitgaat.

Kans voor de kievit

Anders dan bijvoorbeeld voor de grutto, ziet Roodbergen nog wel kansen voor de kievit. Waar de grutto voor de voortplanting vooral afhankelijk is van Nederlandse weilanden, komt de kievit tot ver in Azië voor. Als het niet op korte termijn lukt om de weidevogels beter te beschermen tegen onze intensieve landbouwpraktijk, zullen er altijd nog kieviten overblijven voor de toekomst. Tegelijk is Roodbergen niet hoopvol over de betrokkenheid van Nederlanders bij de natuur. "Als jonge jongen ging ik al vanaf een jaar of tien het veld in om eieren te zoeken en van de natuur te genieten. Nu zijn mijn kleinkinderen vooral druk met sociale media en andere onzinnige bezigheden", aldus Roodbergen. "Weet de jeugd straks nog wel wat een kievit of een grutto is?"
De Kievit van Sake Roodbergen is uitgegeven in de vogelreeks van Atlas Contact .
De kievit van Roodbergen

© Atlas Contact

Meer over:

kievit
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.