Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De klimaatommezwaai van Rutte

  •  
15-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
co2 - publiek domein

© Bron: byrev

Terwijl de milieubeweging en de oppositie in de Tweede Kamer al hun messen aan het slijpen waren kwam het kabinet deze week met een konijn uit de hoge hoed. Een klimaatkonijn. Het invoeren van een landelijke CO2-heffing, lang onbespreekbaar, was ineens bon ton. De heffing moet gaan zorgen dat Nederland zijn klimaatdoelen gaat halen (49% reductie in 2030 en in 2050 reductie naar bijna 0).
Premier Mark Rutte presenteerde de kabinetsplannen, kort nadat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en ook het Centraal Planbureau (CPB) een doorrekening hadden gepresenteerd van het klimaatakkoord. Daaruit blijkt dat met de plannen die op tafel liggen het doel bij lange na niet kan worden gehaald. De coalitie had deze uitkomst al maanden geleden voorzien en bleek al weken in het geheim bezig te zijn met een alternatief plan. Om dat vlak voor de Provinciale Statenverkiezingen te presenteren.
Wat betekent dit alles voor het klimaatakkoord en wat is er met deze eerste kabinetsplannen feitelijk geregeld. In Vroege Vogels een eerste analyse met milieu-expert Jan Paul van Soest van adviesbureau Gemeynt en duurzaam ondernemer Ruud Koornstra, die het afgelopen jaar gevraagd en ongevraagd advies aan de onderhandelaars voor het klimaatakkoord. Koornstra is ook lijsttrekker voor de nieuwe politieke partij "Code Oranje', waarmee hij de Eerste Kamer in wil gaan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.