Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De Koning van de Weide_17_03_2016

  •  
17-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
grutto_2_01.jpg
Syb van der Ploeg componeerde een prachtige muzikale ode aan de grutto, onze Nationale Vogel. Zondag is het nummer te horen in Vroege Vogels, tijdens het Gruttoweekend.
Als je 'De Koning van de Weide' aanschaft (via Itunes, Spotify of op CD) dan steun je een belangrijk nieuw weidevogelproject van Vogelbescherming. De opbrengsten van het nummer gaan naar een plasdrasproject bij het Gelderse Noordeinde. Hier worden een aantal weilanden voor langere tijd onder een kleine laag water gezet voor de weidevogels. Vogelbescherming wil vier zonnepompen aanschaffen voor deze plasdrassen. Met de zonnepompen wordt er op milieuvriendelijke wijze water gepompt naar de betreffende plekken.  
'Mooiste vogel van Nederland'
Syb van der Ploeg was tijdens de Nationale Vogelverkiezing vurig pleitbezorger van de grutto. De meest bijzondere en mooiste vogel van Nederland noemt ie hem, en onlosmakelijk met ons verbonden. Als hij komt in februari, maart, begint het voorjaar, begint de zon te schijnen!
De grutto is dus belangrijk voor ons, maar wij zijn dat ook voor de grutto, omdat bijna de hele populatie in ons land broedt. En al die dingen komen terug in het lied: de roep van de grutto, die de lente aankondigt; zijn typerende vlucht die wel een wals lijkt – maar het lied moet ook duidelijk maken dat deze prachtige vogel in zijn bestaan bedreigd wordt, en dat we alles op alles moeten zetten om hem te behouden. Want Nederland hoort bij de grutto, en de grutto hoort bij Nederland.
Syb van der Ploeg scoorde in 1997 met zijn band De Kast een grote hit met het Friestalige nummer ‘In Nije Dei’. In 2002 verliet hij De Kast, maar hij bleef actief in de muziek en sinds 2006 treden ze weer geregeld samen op.
De single, de Koning van de Weide is verkrijgbaar via Vogelbescherming.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.