Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De oudste in het wild levende vogel heeft weer een ei gelegd

  •  
11-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
243 keer bekeken
  •  
Laysan albatros Wisdom

© Laysan albatros Wisdom, bron: John Klavitter, wikicommons

Wisdom, een laysanalbatros van 67 jaar, kwam eind november weer aan op haar vertrouwde broedplek de Midway-eilanden. Dit was al een reden voor feest, want blijkbaar leeft Wisdom nog steeds. De feestelijkheid was al helemaal compleet toen de albatros ook nog een ei legde.

Veertigste jong voor albatros Wisdom

De moeder van 67 jaar moet nog even geduld hebben, het ei komt pas rond half februari uit. Dit betekent voor haar haar 39e of 40e jong. Dit is een indrukwekkend aantal omdat albatrossen slechts één ei per keer leggen. Dit ei kost dan ook veel aandacht. Het leggen, produceren, broeden, beschermen en voeden kost zo’n zeven maanden.

Albatros Wisdom geringd in 1956

In 1956 kreeg Wisdom een ring om haar poot. Naar schattig was ze op dat moment minimaal vijf jaar. Het zou kunnen dat de albatros nog ouder is dan 67, het is wel zeker dat de vogel minimaal 67 jaar is. Op het moment leeft Wisdom samen met een mannetje genaamd Akeakamai. Waarschijnlijk is dit haar tweede partner. Normaliter kiezen Albatrossen een partner voor het leven, maar haar eerste levenspartner is al tijden terug overleven.

Albatrossen blijven vruchtbaar

Dat de vogel op zo’n hoge leeftijd nog kan voortplanten is niet zo bijzonder. Albatrossen blijven namelijk heel hun leven lang vruchtbaar. Dit is nodig voor het voortbestaan van de soort. Dit heeft weer te maken met het feit dat albatrossen maar één jong kunnen krijgen waar beide ouders minimaal een half jaar mee bezig zijn. Ondanks de inspanningen is er een grote kans dat het jong nog voordat hij kan voortplanten sterft. De vrouwelijke albatrossen moeten dus wel levenslangs vruchtbaar zijn voor het voortbestaan van de soort.

"Een albatros-ei is van groot belang"

Toch is Wisdom bijzonder. Voor zover nu bekend is zijn er maar weinig albatrossen die zo’n leeftijd bereiken. In deze lange tijd heeft ze haar soort een grote dienst bewezen door tientallen jongen op de wereld te zetten waarvan er naar schatting vijftien volwassen geworden zijn. “Een albatros-ei is belangrijk voor de gehele populatie,” benadrukt deskundige Bob Peyton. “Als je in ogenschouw neemt dat albatrossen niet altijd elk jaar een ei leggen en als ze dat doen, maar één jong opvoeden, dan is elk ei ongelofelijk belangrijk als je ervoor wilt zorgen dat de kolonie overleeft.”

Voortbestaan laysanalbatros

De laysanalbatros wordt nog niet bedreigd, maar dat kan op korte termijn veranderen. Het leefgebied van de vogel krimpt, de wateren worden vervuild, langelijnvisserij en invasieve zoogdieren die de eieren opeten. Deze factoren maken het de soort steeds lastiger.
Bron: Scientias
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.