Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De paradox van het IJsselmeer

  •  
22-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
IJsselmeergebied
Van een kronkelend estuarium veranderde het IJsselmeer langzaam in een landschap met strakke lijnen en vakken. Frits Palmboom, auteur van het net verschenen boek IJsselmeergebied, noemt dit de 'deltaparadox'. De uitdaging is om ecologie en economie weer in harmonie te brengen met elkaar.

IJsselmeer als binnenzee

Het IJsselmeer is de binnenzee van Nederland: een weidse ruimte met vele gezichten en een bewogen geschiedenis, die grotendeels schuilgaat achter hoge dijken. Tot de aanleg van de Afsluitdijk was het een open zeearm, met eb en vloed, met zout en zoet water en af en toe een watersnood. Deze zeearm was de levenslijn voor Amsterdam, totdat door verzanding de neergang inzette. In de afgelopen eeuw was het IJsselmeer toneel van een heroïsch landaanwinningsproject: de aanleg van de IJsselmeerpolders, aanvankelijk als landbouwareaal, later ook voor stedelijke bewoning, natuurontwikkeling en recreatie. Het gebied moest zichzelf steeds opnieuw uitvinden.

Ontwerp voor de toekomst

Het boek IJsselmeergebied. Een ruimtelijk perspectief brengt het IJsselmeergebied in kaart vanuit verschillende invalshoeken: geomorfologie, geschiedenis, planologie en economie. Het boek onderzoekt ruimtelijke karakteristieken en presenteert ontwerpvoorstellen voor de toekomst. De dynamiek van de metropoolregio waarmee het gebied is vergroeid, het stagnerende ecosysteem, de gevolgen van de klimaatverandering en de recreatiedruk worden hierbij in overweging genomen. De tekeningen, kaarten en foto’s in het boek zijn niet louter illustraties, maar vormen een wezenlijk onderdeel van het betoog: ze ‘beschrijven’ het landschap zoals het ooit was, nu is en nog kan worden.
Lees meer over  het IJsselmeer

Meer over:

ijsselmeer
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.