Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De perenboom van Spinoza

  •  
26-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
150 keer bekeken
  •  
20490
In het Heilige Geest Hofje in Den Haag staat de oudste bekende Juttepeer van Nederland. Met de hulp van spankabels blijft de inmiddels 370 jaar oude vruchtenboom overeind. Maar of dat voldoende blijkt om een nog oudere leeftijd te bereiken blijft de vraag.
Stilstaand water
Dendroloog Wim Brinkerink constateert namelijk dat niet alles koek en ei is. De boom heeft last van verregaande houtrot. Erger nog; er staat water in de stam waardoor het hout verzacht en er mogelijk ongewilde zwammen groeien. Tevens kan de boom verstikken door het ongewilde passieve water. Gelukkig is de cruciale buitenkant van de boom in goede conditie, dus zo veel zorgen hoeven we ons nou ook weer niet te maken.
Het Heilige Geest Hofje
Het Heilige Geest Hofje is een in een carré gebouwd complex van 37 huisjes. Gebouwd in 1616. Het was bedoeld voor de armen van de stad. Men leefde er gratis en kregen zelfs een uitkering, een vorm van armenzorg dus. Het hofje, de tuin binnenin het carré was ingedeeld in vier delen. Drie ervan diende als moestuin en op de vierde bevindt zich sindsdien nog altijd de perenboom. Bestuurslid Jansen Schoonhoven weet er alles over te vertellen.
Spinoza
Baruch Spinoza was een Nederlandse filosoof, wiskundige, politiek denker en lenzenslijper uit de vroege Verlichting. Zijn werk heeft een onmetelijke invloed gehad op de Westerse samenleving. Hij woonde vlak naast het Heilige Geest Hofje in de Haagse Jodenbuurt. Het is om die reden zeer aannemelijk dat Spinoza de rust kwam opzoeken in de tuin. Een oase van stilte in de drukte van de stad. Daar stond ook toen al de juttepeer voorbijgangers te verleiden van haar vruchten te plukken. Wat Spinoza daar meer dan 300 jaar geleden heeft gegeten kan ook nu nog geproefd worden want de boom geeft nog ieder jaar een flinke oogst. Voor u dus de unieke kans om naar Den Haag te tijgen en van dezelfde peren te smikkelen als Spinoza ooit deed.
In de serie 'Wat zouden we horen als bomen konden spreken?' zoekt verslaggever Tal Sarid verhalen op van de alleroudste, hoogste en dikste bomen van Nederland.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.