Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De rijkdom van de Nassauberg

  •  
11-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
IMG_4969a

© Fotograaf Marcel Wasscher

De Nassauberg in Suriname biedt plek aan veel bijzondere vissen, amfibieën, vlinders en libellen. Maar ook aan goud. Wat betekent dat voor dit gebied?
Libellenexpert Marcel Wasscher deed afgelopen zomer onderzoek op de Nassauberg in Suriname. In de voetsporen van zijn voorganger Dirk Geijskes, die in 1949 al zeldzame soorten vond.
De allereerste dag vond Marcel al een nieuwe libel voor Suriname, die hij voorlopig de Elleboogrombout noemt, omdat er nog geen Nederlandse naam voor is. Verder leven er twee endemische vissen, dwz vissen die wereldwijd alleen op deze plek te vinden zijn, heel veel zeldzame libellen en vlinders en maar liefst zeventig orchideeēnsoorten.
Zoogdieren zijn er wel minder dan in 1949. Dat heeft alles te maken met de vele goudzoekers uit de omgeving die het wild bejagen. Een vergunning om de Nassauberg af te graven voor de goudwinning is al bijna aangevraagd. De Nassauberg heeft geen beschermde status. Is het een kwestie van tijd voordat de berg verdwenen is?
elleboogkrombout

© Elleboogkrombout - Fotograaf Marcel Wasscher

Meer over:

suriname
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.