NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • De Rijke Noordzee

  windmolenparknoordzee.jpg
  Foto: Christopher Jones (Creative Commons)

  De onderwaternatuur in onze Noordzee krijgt de komende jaren een enorme boost. En dat is te danken aan de Nationale Postcode Loterij. Met een donatie van 8,5 miljoen euro gaan natuurorganisaties de komende jaren aan de slag om bij windmolenparken, riffen te bouwen voor onder andere oesters. Zo ontstaan kraamkamers voor bijvoorbeeld vissen en andere dieren. Uiteindelijk moet de biodiversiteit in de Noordzee hiermee een ‘upgrade’ krijgen. En dat is broodnodig. Ooit was 20 procent van de Noordzeebodem bedekt met natuurlijke riffen, zoals oesterbanken. Door menselijk ingrijpen en ziektes zijn de riffen echter bijna allemaal verdwenen. Het plan is ontwikkeld door stichting De Noordzee en stichting Natuur & Milieu. 

  Floris van Hest, directeur Stichting De Noordzee: “Met de energietransitie gaat de Noordzee een turbulente én hoopvolle tijd tegemoet. Het project De Rijke Noordzee belichaamt die belofte van hoop. Als we de onderwaternatuur tot bloei laten komen in windparken, koppelen we de energietransitie aan de ontwikkeling en herstel van prachtige Noordzee natuur.”

  Ondanks dit natuurplan is er ook nog veel mis in onze grote zee. Deze week besliste Europa dat de Hollandse pulsvisserij moeten stoppen. En dat terwijl onderzoek uitwijst dat deze vorm van visserij veel minder schadelijk is (bijvoorbeeld voor de bodem) dan de grootschalige boomkorvisserij.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media