NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • De schoonste bus

  hymove_bus.jpg

  Er rijdt er nog maar één van rond in Nederland: de HyMove. Een elektrische bus die rijdt op een brandstofcel, die op zijn beurt weer gevoed wordt met waterstof. Een hele stille bus zonder uitstoot van CO2 en fijnstof. De HyMove is extra zuinig, want hij wordt aangedreven door wielnaafmotoren. De motoren zitten in de wielen. Is dit de bus van de toekomst?

  Innovatief
  Het technische concept van de bus is zeer innovatief. Voor het project is een bestaande bus omgebouwd. De HyMove bus is uitgerust met elektrische wielnaafmoteren, batterijen en waterstoftanks op het dak en een brandstofcel. De wielnaafmoteren zorgen voor een directe, elektrische aandrijving van de achterwielen. De bus heeft dus geen normale verbrandingsmotor en ook geen draaiende onderdelen zoals een versnellingsbak en een differentieel. Er zijn maar een paar kabels nodig om de aandrijving aan de elektronica te verbinden. Het ontbreken van bewegende onderdelen maakt de bus natuurlijk veel onderhoudsvriendelijker.

  Opslag
  Voor de opslag van elektrische energie wordt er een pakket batterijen op het dak van de bus geplaatst. Achter in de bus wordt een brandstof cel ingebouwd, die waterstof omzet in elektriciteit, die weer in de batterijen opgeslagen kan worden. In de waterstoftanks kan 15 kilo waterstof vervoerd worden, waardoor de bus zo’n 200 kilometer kan rijden. Daarmee kan de bus een dag in de dienstregeling rijden.

  Het aandrijfsysteem van de bus heeft grote voordelen:

  • De bus is twee keer zuiniger dan hetzelfde voertuig met een conventionele aandrijving.
  • De bus heeft absoluut geen plaatselijke uitstoot en is muisstil.


  Bron: HyMove.nl

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio