Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vogeltrekjournaal: de trek van de purperreiger

  •  
22-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
291 keer bekeken
  •  
purperreiger InaBouhuijzen
De schoonheidsverkiezing zou deze reiger met afstand winnen. De prachtige purperreiger, die in West-Afrika overwintert ten zuiden van de Sahara, is nu onderweg naar ons land om hier te broeden. Vanaf volgende week wordt de ‘purper’ verwacht. In ons Vogeltrekjournaal vertelt ecoloog Jan van der Winden zondag alles over de trek van deze sierlijke vogel. Via jarenlange zenderonderzoek weet hij ontzettend veel over de gangen van de purperreiger.
Niet alleen de purperreiger komt ons land binnen. We kunnen de komende dagen ook uitkijken naar soorten als porseleinhoen, kneu en Europese kanarie. Verder trekken naar verwachtingen soorten als de dwergmeeuw en de beflijster via ons land naar hun Scandinavische broedplekken.
Purperreigers overwinteren in Afrika, vaak in grote moerasgebieden, waar veel vis te vinden is. De trek naar het noorden is gevaarlijk. Er sneuvelen jaarlijks exemplaren door de jacht in Frankrijk en Italië.
Nederland is het meest noordelijke gebied ter wereld waar de purperreiger broedt. Als er in maart of april nog strenge vorst komt, is er geen voedsel voor deze vogels en sterven er alsnog een aantal. Als alles goed gaat zullen er gemiddeld drie jongen in het nest tussen het riet uit het ei kruipen en gevoerd moeten worden. De beide ouders houden met het voeren rekening met de leeftijd van de jongen. In het begin brengen ze alleen prooi mee in hun krop, die voor peuter snaveltjes te behappen is. Dit zijn vooral insecten. Later wordt er prooi van groter formaat aangevoerd zoals vis, kikkers en ratten. Ze blijven nog een poosje voer aandragen als de jongen al zijn uitgevlogen zodat deze de kans krijgen zichzelf te bekwamen in het jagen op onderwaterwild. In augustus begint de trek van de purperreiger naar het zuiden.

Vogeltrekjournaal

Vroege Vogels besteedt elke week aandacht aan 'de grootste volksverhuizing ter wereld'. Aan de vele miljoenen vogels, die in het voorjaar jaarlijks vanuit hun overwinteringsgebieden in het zuiden naar hun noordelijke broedgebieden trekken. Tijdens de uitzending kwamen er ook nog cirkelende kokmeeuwen voorbij. Een bijzonder fenomeen dat niet iedereen herkent.  Jan van der Winden legt uit wat kokmeeuwen aan het doen zijn:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.