NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • De tuin van Sjef

  sjef.jpg

  Drie jaar geleden was Vroege Vogels op bezoek in De tuin van Sjef in Velp om een bordje Tuinreservaat te overhandigen. De tuin is met zijn enorme soortenrijkdom en grote variatie aan biotopen een bijzondere oase in de stad. Maar Sjef van der Molen overleed vorig jaar en de gemeente wil alles verkopen. Is dit het einde van de tuin?

  In de tuin groeien allerlei bijzonderheden, zoals kruipbrem, witte engbloem, kruidvlier, zwartmoeskervel en het minuscule hongerbloempje. In de schaduw groeit bosboterbloem, in Nederland in het wild uitgestorven. Ook de grote hoeveelheid tongvarens en de reusachtige koningsvaren springen in het oog. In de tuin groeien heel wat bomen en struiken, zoals de jeneverbessen die hoog boven alles uit torenen.

  Dankzij de gevarieerde begroeiing is het goed toeven voor insecten, in een goede zomer zijn hier zo’n 20 soorten dagvlinders te zien. Tussen het krabbenscheer in de vijver leeft de gerande oeverspin, prachtig getekend met 2 lichte strepen op z’n flanken. De beroemdste bewoner van de vijver was tot 2001 de inheemse rivierkreeft. Helaas is deze verdwenen door de ‘kreeftenpest’, een schimmelziekte die door geïmporteerde en ontsnapte Amerikaanse rivierkreeften overgedragen wordt. Er zijn voorzichtige plannen voor een herintroductie, maar zover is het nog niet.

  De Tuin van Sjef en het pand waar de tuin bij hoort, zijn eigendom van de gemeente Rheden. De gemeente wil van dit eigendom af. Het bestuur van Stichting de Tuin van Sjef heeft onderzocht of er een mogelijke koper is die de tuin in stand wil houden. Omdat dit niet het geval is, heeft het stichtingsbestuur besloten zelf tot aankoop van het pand en de tuin over te gaan. Gemeente Rheden heeft Stichting de Tuin van Sjef de tijd gegeven om vóór 1 juli 2015 voldoende middelen te verwerven om het pand en de tuin te kopen, hiervoor is 300.000 euro nodig. Op dit moment staat de teller op 60.000 euro, er is er dus nog 240.000 euro te gaan.vennootschapsbelasting (donatie).

  Lees meer op de website:

  De tuin van Sjef

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media