NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • De Vecht uitgebaggerd

  baggeren_edit.jpg

  De rivier de Vecht is in de loop der jaren sterk vervuild geraakt door lozingen en intensief gebruik van de rivier. Een dikke laag slib met zware metalen en andere chemicaliën is de afgelopen jaren weg gebaggerd om te zorgen dat de natuur zich weer kan herstellen. Maar liefst 2,5 miljoen kuub slib is afgevoerd. Het water is nu weer helder en schoon.

  Sportvissers merken de laatste tijd dat er weer meer vis zit in de Vecht. Door het heldere water komt er meer voedsel beschikbaar. Een andere verklaring is dat er in de Zeesluis bij Muiden een visluik is gemaakt dat de trek van vissen vanaf de Noordzee en het IJsselmeer de Vecht op mogelijk maakt.  

  Vroege Vogels filmde bij de laatste baggeractiviteiten eerder dit jaar en bij het terugplaatsen in september van waterplanten die bij het baggeren waren verdwenen. Soorten als smalle waterpest, grof hoornblad en fonteinkruiden worden weer aangeplant, omdat die weinig kritisch zijn ten opzichte van hun milieu. Vanuit een plek als het Ballastgat – tussen Weesp en Nigtevecht – zullen de zaden en stekjes uit deze ‘kraamkolonie’ vanzelf de Vecht op stromen om elders langs de oevers te gaan groeien.

  Bij het uitbaggeren van de Vecht zijn ook tal van historische vondsten gedaan. Pronkstuk is een Karolingisch zwaard uit de vroege Middeleeuwen, talloze strijkbouten van alle wasserijen langs de Vecht en zelfs een aantal brandkasten ter hoogte van de Rode Brug in Utrecht. Van alle vondsten is een expositie samengesteld die nu nog te zien is in het Muizenfort in Muiden. Vanaf half oktober tot januari 2016 is de expositie te bezichtigen in Huis van Hilde in Castricum.

  Geplaatst in: Fragment TV

Media