Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De vieste straat van Nederland

  •  
16-10-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
106 keer bekeken
  •  
Dat de luchtkwaliteit in Nederland op sommige plekken te wensen over laat weten we. Maar hoe zit het met de lucht in je eigen straat? Met de campagne 'Zelf meten is zeker weten!’ onderzocht Milieudefensie voor de zomer de luchtkwaliteit op 700 plekken in 90 Nederlandse gemeenten, waaronder ons eigen Capitool in ‘s Graveland. Met palmes-buisjes werd het gehalte aan stikstofdioxide gemeten. Zondag komt Milieudefensie bij ons langs met de schokkende resultaten.
 
De deelnemers aan de actie hingen de meetbuisjes op in hun eigen straat of bijvoorbeeld op het schoolplein van hun kinderen. De buisjes werden geanalyseerd door een onafhankelijk laboratorium. De meting werd begeleid door de afdeling milieu van de GGD Amsterdam
Tot nu toe waren burgers voor informatie over luchtkwaliteit vooral afhankelijk van met computermodellen berekende cijfers. Deze rekenmodellen en uitkomsten hiervan zijn al jarenlang onderwerp van discussie: kloppen de rekenmethodes en kloppen de ingevoerde omgevingskenmerken en verkeersaantallen? Op veel plaatsen voldoet Nederland niet aan de Europese normen voor luchtkwaliteit. Luchtvervuiling kan leiden tot grote gezondheidsschade, ontwikkelingsachterstanden bij kinderen en vroegtijdige sterfte
Maandag staan alle uitslagen op deze website van Milieudefensie.
Bron: Milieudefensie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.