Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De vis die Nederland groot maakte

  •  
24-06-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Huib Stam is gek van haring. Het boek dat hij over die vis maakte noemt hij 'een liefdesgeschiedenis'. Hij schreef meer dan 300 pagina's over Clupea harengus .
Volgens Stam was de haring de ‘aardappel’ van de Middeleeuwen. Goedkoop, gezond, voedzaam. Vanaf het moment dat deze vissoort massaal gevangen en verwerkt kon worden ging de bevolking van West-Europa groeien. De sterfte werd minder en Nederland werd een wereldmacht. "Samen met de graanhandel op de Oostzee vormde de haringvangst de basis voor de Hollandse welvaart in de Gouden Eeuw."
In zijn boek 'Haring' belicht Stam de geschiedenis, de biologie en de economie van de haring. Als kleinzoon uit een vissersgeslacht heeft de vis en de visvangst altijd zijn belangstelling gehad en toen hij ontdekte dat er nog geen Haring-'Bijbel' bestond was zijn doel bekend.
Haring geschreven door Huib Stam
Uitgeverij Meulenhof
Prijs: € 22,50
Pagina's: 320, gebonden
ISBN: 9789029087285
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.