Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De zeldzame grauwe klauwier

  •  
14-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2464 keer bekeken
  •  
grauwe klawier met spin Hillebrand Keun

© grauwe klauwier met spin, foto: Hillebrand Keun

Vogelaars vierden onlangs een feestje want de grauwe klauwier heeft gebroed in de Achterhoek! Na 55 jaar is de vogel terug in het natuurgebied Azewijnse Broek, zo’n 10 kilometer onder Doetichem.

Langzame terugkeer

De ‘zorro-vogel’ was sinds de jaren 80 nauwelijks te zien in Nederland. Gelukkig is de vogel sinds 2010 weer mondjesmaat in Nederland te spotten. En wordt er ook ook weleens gebroed! Zo was er in 2017 nog een nest grauwe klauwieren  in het Brabantse natuurgebied de Maashorst . Helaas staat de soort nog steeds op de rode lijst .
De terugkeer van de grauwe klauwier is hoogstwaarschijnlijk te danken aan herstelde of nieuw ontwikkelde natuurgebieden waar deze vogel zich thuis voelt. In de Azewijnse Broek zijn ze daar in ieder geval van overtuigd omdat ze daar jaren gewerkt hebben aan het gebied in de hoop dat de grauwe klauwier zou terugkeren.

Wie is de 'zorro-vogel'?

De grauwe klauwier is een zangvogel die vrij makkelijk te herkennen is. Hieronder zie je een man en vrouw. Het mannetje heeft een duidelijk zwart zorro-masker, het vrouwtje is wat minder opvallend met bruintinten en een grof schubpatroon. Het mannetje lijkt op de klapekster  (wat ook een klauwier is) maar de klapekster is voornamelijk grijs in plaats van bruin.
man vrouw grauwe klauwier boshuis

© Man en vrouw grauwe klauwier, foto: boshuis

De grauwe klauwier houdt van kleinschalige en gevarieerde landschappen. Het is vooral belangrijk dat er genoeg eten te vinden is. Een nestje maakt hij het liefst in dicht stekelig struikgewas. De jongen zijn al vliegvlug na 14 tot 16 dagen.
grauwe klauwier juv willemdewolf

© Jonge grauwe klauwier, foto: WillemdeWolf

grauwe klauwier man vrouw voedsel hillebrand keun

© Grauwe klauwier man geeft insect aan vrouwtje, foto: Hillebrand Keun

Klauwieren jagen net als roofvogels. Ze lusten graag grote insecten, kleine zoogdieren en reptielen. Zelfs een jonge of zwakke vogel gaat er weleens in. Bij het jagen gaat hij op een hoge tak zitten om een prooi te spotten. Ziet hij er een, dan gaat hij er achteraan. Net als de klapekster spietst ook de grauwe klauwier zijn prooien op stekelige takjes of andere uitstekels. Zo legt hij een voedselvoorraad aan.
gespietst caro de wit

© Sprinkhaan gespietst door een grauwe klauwier, foto: Caro de Wit

De grauwe klauwier is een trekvogel. Vanaf eind juli/september vertrekken ze om te overwinteren in zuidelijk Afrika. In mei keren ze weer terug naar Nederland. 
Wil jij een glimp opvangen van de zorro-vogel? Dan heb je het meest geluk in de periode vanaf mei tot en met september en wanneer je in Drenthe, Bargerveen en Zuid-Limburg gaat kijken. Op waarneming.nl kun je ook vinden waar de vogel zit.
grauwe klawier met bij kasteelheertje

© Grauwe klauwier met voedsel, foto: kasteelheertje

Grauwe klauwier met hommel, foto: kasteelheertje

Meer over:

grauwe klawier
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.