NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Delfland rekent op Provinciale steun in strijd tegen Blankenburgtunnel

  natuurmonumenten_16.jpg

  Natuurmonumenten: In aanloop naar de verkiezingen begin 2011 heeft een meerderheid van de Provinciale Staten Zuid-Holland duidelijk stelling genomen tegen de Blankenburgtunnel (de geplande tunnel door het unieke landschap van Midden-Delfland). Met de besluitvorming van minister Schultz van Haegen in zicht, is het echter opvallend stil in de provincie. Met een brief vraagt Natuurmonumenten daarom de leden van de Provinciale Staten zich aan hun belofte te houden en spoedig actie te ondernemen om ervoor te zorgen dat de minister niet kiest voor de Blankenburgtunnel.

  In het voorjaar van dit jaar spraken de PvdA, D66, GroenLinks, SP, SGP en Partij voor de Dieren zich duidelijk uit tegen de komst van de Blankenburgtunnel door Midden-Delfland. Dit tunneltracé, de potentiële verbinding tussen de A20 en de A15,  zou dwars door de unieke natuur van Midden-Delfland lopen. CDA, VVD en Christen Unie hebben in de verkiezingscampagne kenbaar gemaakt dat zij het nog te vroeg vonden om stelling te nemen tegen de Blankenburgtunnel, maar wel duidelijk de unieke waarde van het landschap van Midden-Delfland onderschreven.

  De planning is dat de Minister komend najaar al tot een besluit gaat komen over de Nieuwe Westelijke Oeververbinding.  Zij kiest daarbij uit twee opties: de Blankenburgtunnel en de Oranjetunnel. Natuurmonumenten is dan ook zeer benieuwd wat de diverse partijen in de Provinciale Staten hebben ondernomen dan wel gaan doen om de minister te bewegen de Blankenburgtunnel te laten vervallen.

  Alternatief
  De Blankenburgtunnel zal met een nieuwe snelweg en viaducten dwars door het zuidelijke Midden-Delfland naar de A20 lopen en veroorzaakt daarmee forse schade aan landschap en natuur. Het alternatief, de Oranjetunnel, zal acht kilometer westelijker lopen en is landschappelijk veel beter inpasbaar. Eind 2011 kiest minister Schultz van Haegen tussen de twee opties: de Blankenburgtunnel of de Oranjetunnel.

  Campagne
  Natuurmonumenten is een campagne gestart onder de titel ‘Kies vóór een mooi Midden-Delfland, stem tegen de Blankenburgtunnel’. Op http://www.natuurmonumenten.nl/blankenburgtunnel vindt u meer informatie over de campagne en kunt u uw mening laten horen.

  Bron: Natuurmonumenten

  Beluister hier het radio item over de blankenburgtunnel

  Geplaatst in: Nieuws