Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

"Derde van Aziatische gletsjers verdwijnt"

  •  
14-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Berglandschap Himalaya

© Bron: Pixabay

Voor het eind van deze eeuw zijn meer dan een derde van de gletsjers in Azië gesmolten, ook als de afspraken in het klimaatakkoord van Parijs worden nagekomen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Utrecht dat donderdag in wetenschappelijk tijdschrift Nature wordt gepubliceerd. 

Aziatisch ijs

Het Aziatisch ijs wordt vanwege de enorme omvang (nu nog) ook wel de 'Derde Pool' genoemd. Er ligt in totaal zo'n 5000 gigaton ijs, daar kun je grofweg 2 miljard Olympische zwembaden mee vullen.

Gevolgen voor de watervoorziening

De onderzoekers vrezen dat er een nog groter gedeelte van deze gletsjers gaat smelten. Het verdwijnen van de Aziatische gletsjers is verontrustend omdat miljoenen mensen in de regio voor een groot gedeelte afhankelijk zijn van het smeltwater. De gevolgen van een temperatuurstijging van 1,5 graad is vooral funest voor gletsjers in de Himalaya en Tibet. Deze hooggelegen gebieden warmen sneller op dan het wereldwijde gemiddelde. De Utrechtse onderzoekers verwachten dat rond 2100 de helft van het ijs daar gesmolten is. 
"Op dit moment ligt de wereld niet op koers om de opwarming van de aarde tot die 1,5 graden Celsius te beperken", zegt fysisch-geograaf en hoofdauteur Philip Kraaijenbrink van de Universiteit Utrecht. "Het ligt helaas meer voor de hand dat in Azië tussen de 49 en de 65 procent van het ijs voor 2100 zal smelten. Dat zet de waterbeschikbaarheid in de regio sterk onder druk."

Meer over:

gletsjer, azië, himalaya
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.