Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Herkennen van kniptorren

  •  
03-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1861 keer bekeken
  •  
kniptor

© Athous subfuscus of roodgerande kniptor. Foto: Anne Krediet

Kniptorren zijn kleine kevers die herkenbaar zijn aan hun vermogen om op te springen met een 'klik'. Er is nu een determinatietabel samengesteld om de 77 verschillende kniptorren te herkennen. Ecoloog Anne Krediet heeft samen met student biologie Koen Verhoogt een  tabel voor de Nederlandse kniptorren geschreven. 

Kniptorren

Kniptorren (Elateridae) vormen een fascinerende familie van kevers, die direct herkenbaar zijn aan hun vermogen met een ‘klik’ op te springen. Ze gebruiken dit als verdedigingsmechanisme maar ook om zich om te keren als ze op hun rug belanden. Door hun borstuk met kracht naar beneden te bewegen ten opzichte van het achterlijf maken ze een klikkend geluid en springen ze op. De larven van de kniptorren zijn berucht als ritnaalden bij boeren om de schade die ze bij gewassen kunnen aanbrengen. 

Determinatie-tabel

De 77 in Nederland voorkomende kniptorren zijn soms moeilijk van elkaar te onderscheiden. De tabel is ontwikkeld voor jongeren die geïnteresseerd zijn in de natuur maar ook geschikt voor andere kniptor-zoekers. Door de duidelijke kleurenfoto's is voor maximale bruikbaarheid gekozen. Met de tabel kan de meeste determinatie simpelweg plaatsvinden met het blote oog of een loepje. Hier is de determinatietabel te vinden.   
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.