Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dierendialect

  •  
19-02-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
116 keer bekeken
  •  
1024px-Howlsnow.jpg

© Foto: Retron/Wiki Commons

Wolven huilen in dialecten. Dat hebben biologen van de universiteit van Cambridge ontdekt. Hoe zit dat met andere dieren? ‘Zingen’ walvissen bijvoorbeeld ook in verschillende dialecten?
Walvissentaal
Dr. Fleur Visser is onderzoeker aan de Universiteit van Leiden. Zij bestudeert de onderlinge communicatie tussen grienden (een walvissensoort), en tussen grijze dolfijnen.  Visser wil nog niet meteen zeggen dat deze dieren ‘dialecten’ hebben in de menselijke zin, maar dat er verschillen zitten in de communicatie van verschillende groepen of families is al wel duidelijk. 
Jongens, aan tafel!
Visser onderzocht dit door geluiden af te spelen en te kijken hoe de dieren daarop reageren. Wanneer ze bijvoorbeeld foerageergeluiden (‘Jongens, aan tafel!’) van de ene groep afspeelde bij een andere, dan reageerden de dieren daar niet op. Als ze die geluiden bij dezelfde groep afspeelde, zag ze wel een reactie.
Orca Morgan
Ook bij de kwestie met de verdwaalde orka ‘Morgan’, die in 2010 uit de Waddenzee werd gevist, speelde communicatie een belangrijke rol. Er werd naar ‘de juiste familiegroep’ gezocht, op basis van de specifieke kenmerken in het geluid van de dieren.
Evolutie van menselijke taal?
De Britse wolvenonderzoekers suggereren dat kennis van wolventaal kan helpen om bijvoorbeeld met de juiste geluiden wolven weg te houden bij schapenboerderijen. Ook suggereren ze dat onderzoek aan dierentaal en de evolutie van ‘dialecten’ iets kan leren over de ontwikkeling van onze eigen taal.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.