Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dierenleed in kwartelindustrie

  •  
07-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
171 keer bekeken
  •  
Unknown
Vandaag presenteert internationale dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF) undercoveronderzoek naar de Europese kwartelindustrie. Het toont de erbarmelijke leefomstandigheden in de relatief onbekende industrie waarin jaarlijks ruim 140 miljoen kwartels worden gehouden. Kwartels staan in overvolle schuren of krappe, kale kooien, hebben vaak verwondingen aan huid en poten, en geen enkele ruimte voor natuurlijk gedrag. Van de kwartels die voor hun eieren worden gehouden, leeft 90% in kale legbatterijkooien, die sinds 2012 voor kippen verboden zijn. De dieren hebben vaak minder dan een bierviltje aan ruimte. CIWF roept daarom de Europese Commissie op de kwartelkooien te verbieden. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Kwartelvlees en –eieren worden vaak gepromoot als een natuurlijk product en delicatesse. Maar achter deze producten schuilt ernstig dierenleed. Het is waanzin dat deze praktijken in Europa nog zijn toegestaan.” De beelden zijn gemaakt op verschillende bedrijven in Italië, Frankrijk, Portugal en Griekenland in de winter van 2015-2016.
De meerderheid van de 140 miljoen kwartels die jaarlijks in Europa gefokt worden, is voor vlees. Zij leven in krappe kooien of overvolle schuren en gaan al na 5 weken naar de slacht. Van de kwartels die voor hun eieren worden gehouden, leeft 90% in kooien. Deze dieren slijten hun leven in ’s werelds kleinste legbatterijkooien en worden na ongeveer 6 maanden geslacht. In Nederland is er, voor zover bekend, geen kwartelindustrie. Wel worden kwartelvlees en –eieren volop in de horeca geserveerd.
Er bestaan alternatieve kwartelboerderijen in Europa waar de dieren meer ruimte hebben en naar buiten kunnen, maar deze vormen een kleine minderheid. Er bestaat geen keurmerk in Nederland voor kwartelproducten met hoger dierenwelzijn.
Bron: Compassion in World Farming (CIWF)
Stuur ook een email naar de Europese commissie tegen deze praktijken via CIWF
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.