Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dierenorganisaties willen spoeddebat over eiercrisis

  •  
11-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Eieren_Helen-Penjam-Flickr.jpg

© Foto: Helen Penjam (Flickr Creative Commons)

Zeven dierenwelzijnsorganisaties vragen om een spoeddebat over het fipronil-schandaal. In een brandbrief vragen de organisaties, waaronder Wakker Dier en een groep kritische dierenartsen onder de naam Caring Vets, om een eind te maken aan het doden en vernietigen van een miljoen kippen. Ze vinden de vernietiging onnodig en onrechtmatig.

Nodeloos doden

De organisaties spreken van een "verwerpelijke" praktijk, die alleen zou mogen worden toegepast als de volksgezondheid, het milieu of het dierenwelzijn in gevaar zijn. "Toepassing van het verboden bestrijdingsmiddel is onverantwoord lang doorgegaan. Wij vinden dat de kippen daar niet de dupe van mogen worden. Het mag niet zo zijn dat hierdoor een miljoen dieren nodeloos de dood vinden", aldus de organisaties in hun brief. "In plaats van mee te werken aan het doden, zouden de pluimveehouders die door de overheid op slot zijn gezet, door de staatssecretaris gesommeerd moeten worden de kippen te behandelen."

Opheldering

De Partij voor de Dieren pleitte er woensdag ook al voor dat de Kamer zou terugkomen van reces vanwege de eiercrisis. Andere partijen voelden daar niks voor, maar eisten wel opheldering over de gang van zaken. Minister Edith Schippers en staatssecretaris Martijn van Dam stuurden donderdag een brief over de affaire. Kamerlid Jaco Geurts (CDA) die samen met VVD, D66 en ChristenUnie vragen had gesteld noemde het schrijven "duidelijk", maar benadrukte dat nog niet alle vragen zijn beantwoord.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.