NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Rechten van een dier

  varkens_kooi_16.jpg

  Mens en dier zijn al eeuwenlang met elkaar verbonden. Wij eten ze op, bejagen ze, nemen ze als huisdier of verdienen geld door ze te houden. Maar hebben dieren hier eigenlijk wat over te zeggen? Hebben ze recht op welzijn of recht om niet te lijden? Hebben ze uberhaupt rechten? Historicus en projectleider bij World Animal Protection Dirk-Jan Verdonk scheef er een boek over, met de toepasselijke titel: 'dierenrechten'.

  Verdonk beschrijft welke rol religie, filosofie en wetenschap hierin hebben gespeeld, door de geschiedenis heen. Over de mens die in het Christendom boven het dier werd gesteld. Over filosoof Rene Descartes die dacht dat je 'dieren geen leed zou kunnen toebrengen, omdat ze geen gevoelens zouden hebben'. En over de opmars van het onderzoek naar dierenwelzijn in de wetenschap.

  Verdonk beschrijft ook hoe in 1880 in de Nederlandse politiek voor het eerst over 'dierenrechten' wordt gesproken. Op de agenda is de vraag of dierenmishandeling in het wetboek van strafrecht zou moeten worden opgenomen.

  Het onderwerp dierenrechten is nog steeds zeer actueel. Van de jacht, tot de megastallen, van de bontindustrie tot het onverdoofd slachten. In sommige landen, zoals Zwitserland, zijn de rechten van dieren zelfs in de grondwet verankerd.

  Titel: Dierenrechten (deel 43 in de serie elementaire deeltjes)
  Auteur: Dirk-Jan Verdonk
  Uitgeverij: Amsterdam University Press (AUP)
  Prijs: 9,95
  Pagina’s: 180
  ISBN 978-94-6298-129-4

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio