Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Diersporen in de zomer: de zandloopkever

  •  
13-07-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
212 keer bekeken
  •  
zandloopkever

© Spoor van de bruine zandloopkever, Foto: Jeroen Kloppenburg

Op zandvlaktes is het nu een walhalla aan diersoorten. Bijzonder is dat in de zomer ook insectensporen volop te zien zijn en ze zijn allemaal anders. Met een beetje oefening haal je het spoor van de zandloopkever er zo uit.
Hier is het loopspoor van een bruine zandloopkever te zien. Bij kevers drukken de verschillende pootjes in verschillende hoeken op dezelfde plek af. Bij kevers zijn er drie afdrukken links en drie rechts te zien. Twee van de prenten staan loodrecht op elkaar met de derde er precies diagonaal tussen.
Volwassen zandloopkevers maken gebruik van holletjes om zich tijdelijk in op te houden. Deze doen qua vorm denken aan die van dassen; een achterover gevallen hoofdletter. Zandloopkevers jagen op andere insecten en laten soms bij de holen resten van insecten die zijn gevangen en opgegeten achter.

Meer over:

diersporen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.