NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Dodelijke konijnenziekte

  konijn_06.jpg

  Er heerst een dodelijke ziekte onder wilde konijnen en thuisgehouden konijnen. RHDV2. Dit is een variant op het RHDV1 virus dat al eerder in de jaren '90 konijnen infecteerde en er voor zorgde dat de populatie terugliep met zo'n 75 procent. Dat dreigt nu weer te gebeuren. In 2010 is het in RHDV2 gemuteerd in Frankrijk en onze kant opgekomen. Het is heel besmettelijk en kan via uitwerpselen, bloed, speeksel en sperma doorgegeven worden. Het heeft een incubatietijd van 3-5 dagen en tast vooral de leverfunctie aan. De dieren sterven vrijwel acuut.

  Besmettelijk

  Inmiddels is er wel een vaccin beschikbaar voor de gehouden konijnen. Dierenartsen zijn zo bang voor de besmetting dat ze de vaccinatie soms buiten in de auto doen van de konijnenbezitter. Ze willen niet dat het virus hun praktijk inkomt en zo andere konijnen kan besmetten.

  Jacht

  Voor de wilde populatie is moeilijk vast te stellen hoe erg die al is aangetast. Jooske IJzer van het van het DWHC, het Dutch Wildlife Health Center van de Universiteit Utrecht krijgt uit het hele land meldingen van dode konijnen. Zij onderzoekt de doodsoorzaak.

  Op 15 augustus gaat het jachtseizoen weer open. Je kunt je afvragen hoe verantwoord het is om te jagen op konijnen die het door het virus toch al zo zwaar hebben.

   

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media