Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dodelijke planten

  •  
25-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
taxus.jpg

© Van de taxus is alles giftig, behalve de bes. Fotograaf: gonniec

Planten kunnen niet vluchten voor hun natuurlijke vijand. Daar heeft de evolutie iets moois op gevonden: planten hebben allerlei andere strategieën ontwikkeld om zichzelf te verdedigen. Het produceren van giftige stoffen is daar een van. De uitwerking verschilt per plant.
Bij consumptie door de mens veroorzaakt de ene plant buikpijn, een andere soort bevat gif dat van invloed is op het functioneren van ons hart of ons zenuwstelsel. Weer andere veroorzaken irritatie aan ogen of de huid. In het ergste geval kan een hap uit een blad fataal eindigen: met de dood. 
Volgens plantkundige Baudewijn Odé van Floron is er bijna geen plantensoort die géén gif produceert. Van veel paddenstoelen is algemeen bekend dat je er ziek van kan worden of zelfs van kan overlijden, maar van planten weten we dat minder. Vandaar dat de dodelijke planten die in Nederland voorkomen wat extra aandacht verdienen. 

Meer over:

giftig, dodelijk, planten, gif
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.