Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Dodelijke resistente schimmelstam in opkomst'

  •  
26-10-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
Landbouw.jpg
Per jaar overlijden ongeveer 50 mensen een ernstige longinfectie die veroorzaakt wordt door een resistente stam van de schimmel Aspergillus fumigatus. Deze stam kwam voor 2000 nog niet voor in Nederland, maar is door gebruik van schimmelbestrijdingsmiddelen (azolen) in de land- en tuinbouw aan een opmars bezig. ,,Het is vermoedelijk een onbedoeld bijeffect van middelen die in het milieu worden gebruikt'', aldus arts-microbioloog Paul Verweij van het UMC St. Radboud.
Ernstig ziek
Verweij deed onderzoek naar de resistente schimmel. ,,We vermoeden dat per jaar 200 tot 400 patiënten ernstig ziek raken door de schimmel, tientallen van hen overlijden.'' Alleen maar mensen die al ziek zijn, kunnen extra ziek worden van de resistente schimmel. ,,Het komt in de natuur veel voor, iedereen ademt de schimmels iedere dag in. Maar als je al verzwakt bent, word je er extra ziek door en kan je er zelfs aan overlijden'', aldus Verweij.
Onderzoek
De nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA) heeft het ministerie al geadviseerd om nader onderzoek te doen naar het gebruik van azolen in de land- en tuinbouw en in huishoudelijke producten zoals zeep, desinfecteermiddelen en verf.
Bron: ANP
Foto: hjansen

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.