NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • 'Dodelijke resistente schimmelstam in opkomst'

  Landbouw.jpg

  Per jaar overlijden ongeveer 50 mensen een ernstige longinfectie die veroorzaakt wordt door een resistente stam van de schimmel Aspergillus fumigatus. Deze stam kwam voor 2000 nog niet voor in Nederland, maar is door gebruik van schimmelbestrijdingsmiddelen (azolen) in de land- en tuinbouw aan een opmars bezig. ,,Het is vermoedelijk een onbedoeld bijeffect van middelen die in het milieu worden gebruikt'', aldus arts-microbioloog Paul Verweij van het UMC St. Radboud.

  Ernstig ziek
  Verweij deed onderzoek naar de resistente schimmel. ,,We vermoeden dat per jaar 200 tot 400 patiënten ernstig ziek raken door de schimmel, tientallen van hen overlijden.'' Alleen maar mensen die al ziek zijn, kunnen extra ziek worden van de resistente schimmel. ,,Het komt in de natuur veel voor, iedereen ademt de schimmels iedere dag in. Maar als je al verzwakt bent, word je er extra ziek door en kan je er zelfs aan overlijden'', aldus Verweij.

  Onderzoek
  De nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA) heeft het ministerie al geadviseerd om nader onderzoek te doen naar het gebruik van azolen in de land- en tuinbouw en in huishoudelijke producten zoals zeep, desinfecteermiddelen en verf.

  Bron: ANP
  Foto: hjansen

  Geplaatst in: Nieuws