NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Doe mee met de Nationale Bijentelling

  bij
  foto: henkve

  Het vosje, de aardhommel, het roodgatje of toch de honingbij. Op zaterdag 13 en zondag 14 april is de Nationale Bijentelling. De bijentelling wordt voor de tweede keer gehouden. Iedereen wordt opgeroepen om mee te doen aan dit landelijk onderzoek door in de tuin gedurende een half uur bijen te tellen.

  Meer onderzoek nodig

  Volgens de initiatiefnemers van het platform ‘Nederland Zoemt’ is meer onderzoek nodig omdat het al decennia niet goed gaat met de bij. Ruim de helft van de bijna 360 soorten is bedreigd. Dat blijkt uit de rode lijst. Wilde bijen zijn zoals bekend belangrijk voor onze voedselvoorziening. Zo’n 80% van onze eetbare gewassen is voor de bestuiving afhankelijk van bijen en andere insecten.

  Meedoen

  Hoe kun je meedoen met de telling? In Nederlandse tuinen vliegen rond deze tijd zo’n twintig verschillende soorten wilde bijen, hommels en op bijen lijkende zweefvliegen. Al deze soorten staan in een gids. Nederland Zoemt is een project van LandschappenNL, Naturalis, IVN en Natuur & Milieu. De Nationale Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.

  Bekijk dit instructiefilmpje over hoe je moet tellen.

  Zie je geen filmpje? Omdat het een YouTube-video is, is het nodig om de 'social media cookies' te accepteren. Of bekijk de video op YouTube.

  Geplaatst in: Nieuws