Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tip voor thuisblijvers: doe mee met de Nationale Bijentelling

  •  
19-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
192 keer bekeken
  •  
bij

© foto: henkve

De Nationale Bijentelling is een van de weinige jaarlijkse activiteiten die dit jaar gewoon nog doorgaat, en wel in het weekend van 18 en 19 april.  Er melden zich massaal deelnemers aan voor het tellen van bijen in eigen tuin of balkon, maar iedereen kan nog meedoen! Het vosje, de aardhommel, het roodgatje of toch de honingbij. Welke komt er in jouw tuin voor? 
Vorig jaar deden ruim 5.000 mensen mee aan de telling. In totaaltelden zij bijna 54.000 bijen. In Vroege Vogels horen we de tussenstand van Vincent Kalkman van EIS Kenniscentrum Insecten.

Meer onderzoek nodig

De helft van de bijna 360 bijensoorten in Nederland is bedreigd. Ook voor mensen heeft dit grote gevolgen. Tachtig procent van de eetbare gewassen is namelijk afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten. Vincent Kalkman van Naturalis: “Hoe vaker we de telling herhalen, hoe beter we de resultaten kunnen vergelijken. Het geeft vooral inzicht in trends. Na een jaar of vijf kun je weersinvloeden gaan uitsluiten. De gegevens helpen ons om beleid te vormen waarmee we de bij beter kunnen beschermen.”

Meedoen

Hoe kun je meedoen met de telling? In Nederlandse tuinen vliegen rond deze tijd zo’n twintig verschillende soorten wilde bijen, hommels en op bijen lijkende zweefvliegen. Al deze soorten staan in een gids. Loop een half uur over tuin of balkon, en noteer hoeveel je er van elke soort tegenkomt. De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis Biodiversity Center, Natuur & Milieu, LandschappenNL en IVN Natuureducatie. De Nationale Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.
Bekijk dit instructiefilmpje over hoe je moet tellen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.