Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dolf Jansen: Tipping point

  •  
03-06-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
dolf
U kent mij, geachte luisteraar, zeker ook op deze plek, als iemand die rustig en bedachtzaam, in een niet te hoog tempo en in zinnen met niet al teveel bijzinnen, tegenwerpingen, tussenwerpingen, laat staan innerlijke tegenstrijdigheden – ik vind jezelf tegenspreken in een tekst van jezelf toch een beetje alsof je een liedje dat je zelf geschreven hebt covert maar dan in een andere toonsoort om interessant te doen – maar soms is het voor mij, ik bedoel eigenlijk zelfs voor mij, lastig om dat equilibrium te behouden.
Dan is het teveel, of wordt het me bijna teveel. Zou het zo kunnen zijn, lieve Vroege Vogelaar, dat al die economische groei waar we zoveel over horen en lezen, eigenlijk alleen haalbaar is door een combinatie van ondernemerschap, gewetenloosheid, subsidie en milde (of minder milde) fraude. Ik noem, en dat heb ik inderdaad vaker gedaan, de landbouwsector, ik noem Schiphol, ik noem autofabrikanten. Er zijn, ben ik bang, veel meer voorbeelden, maar mijn tijd hier is beperkt en dat lijkt me terecht als je die Reissmicrofoon in de wacht wilt slepen.
Oke. Je maakt een auto, je laat volgens de afspraken onderzoeken hoeveel schadelijke uitstoot die auto heeft, maar je sjoemelt met de software die dat controleert, waarmee je dus en een leugenachtig product verkoopt en daarmee grote winsten maakt en de gezondheid van miljoenen bewust en willens en wetens beschadigt, terwijl je vestigingssubsidies en aanverwante binnentrekt, en en passant ook nog de belasting ontduikt. Dat is wat economische groei is.
Oke. Je bent een luchthaven die elke keer weer sjoemelt met, en liegt over, aantallen vliegbewegingen, geluidsoverlast, luchtvervuiling enzomeer, je hebt een grote mond over de economische motor die je zegt te zijn terwijl dat eigenlijk niet waar is (al was het maar omdat zoveel passagiers alleen maar landen, overstappen en weer opstijgen), je pakt belastingvoordelen mee terwijl je geen BTW op tickets en geen accijns op kerosine afrekent en eist op hoge toon dat je 70 kilometer verderop een filiaal mag openen dat en passant ook nog een paar van de stilste en mooiste gebieden van Nederland gaat verklooien. Dat is wat economische groei is.
Oke. Je bent een sector die heel veel voedsel produceert, een sector waar jaarlijks honderden miljoenen ik herhaal honderden miljoenen aan subsidies terechtkomt, je vervuilt lucht, bodem en water op grote schaal, je wordt nauwelijks gecontroleerd omdat daar bij de inspectiediensten de mankracht niet voor is, je blijft megastallen bouwen wat niet mag - maar uitbreiding van een hele grote stal naar een schandalig grote valt niet onder die regels -, je luchtwassers doen niet wat ze moeten doen, je gif doodt de insecten, het landschap verdort onder je machines en kunstmest, je fraudeert tegen elke regel die wordt ingesteld en je lobby via LTO en (Europese) gristendemocraten is zo sterk dat je ermee wegkomt. Dat is wat economische groei is.
De MeToo-beweging kreeg kracht en invloed toen een tipping point was bereikt, en het zo niet langer kon. Toen de foute mannen met een grote bek en loszittende handjes (en andere lichaamsdelen) eindelijk op hun plek werden gezet, aangevallen, aangeklaagd, veroordeeld zelfs. Slavernij werd afgeschaft, vrouwen en kinderen kregen rechten die je normaal en beschaafd zou kunnen noemen, de gruwelijke doofpotten van de Rooms Katholieke kerk werden geopend en geleegd. Allemaal omdat er een tipping point is, een moment dat het niet meer kan, dat we het niet meer pikken, de leugens niet meer wensen te geloven.
Ik geloof oprecht dat we, op de drie plekken die ik noemde en op zoveel andere plekken, dat tipping point naderen. En dat is niet het punt dat we dus maar stoppen met economische activiteit en we, om met een grote landelijke ochtendkrant te spreken, NU OOK AL GEEN BIEFSTUKJE MEER MOGEN ETEN, nee, dat is het moment waar groei ondergeschikt wordt aan welzijn, aan dierenrechten, aan een duurzame toekomst, aan leven, aan overleven.
Dat moment.
Het tipping point.
Ik kan niet wachten. Prettige zondag!

Meer over:

dolf jansen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.