Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dolfijnen sporen bedreigde soortgenoot op

  •  
16-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Vaquita6_Olson_NOAA.jpg

© Foto: Paula Olson, NOAA (CC)

De Mexicaanse regering gaat drie getrainde dolfijnen inzetten om een bedreigde soortgenoot op te sporen. De dolfijnen gaan op zoek naar de vaquitadolfijn. Deze hulp moet ervoor zorgen dat de met uitsterven bedreigde vaquita-populatie wordt gered.

Veertig exemplaren

Op dit moment zijn er minder dan veertig exemplaren in het wild. De vaquita wordt ook wel Californische bruinvis genoemd en is een kleine dolfijn met een platte neus. Hij wordt bedreigd met uitsterven vanwege het vissen met kieuwnetten op garnalen in de Golf van Californië. De bruinvissoort komt verstrikt te raken in de netten, stikt en overlijdt.

Opkweken

De getrainde dolfijnen worden in september ingezet en zodra een vaquita is gelokaliseerd wordt deze gevangen en overgebracht naar een speciaal verblijf. Daar hoopt Mexico de populatie van de kleine dolfijnsoort weer op te krikken. Volgens de regering is dit programma de laatste hoop voor de vaquita om niet uit te sterven.

Petitie WNF

Het Wereldnatuurfonds meent dat het vangen en fokken van vaquita's wellicht kan dienen als laatste toevlucht, maar benadrukt de noodzaak van een langetermijnplan om de bruinvissoort en zijn habitat in stand te houden. Het WNF is dinsdag een internationale petitie begonnen om Mexico aan te sporen meer actie te ondernemen. Zo zou een tijdelijk verbod op het gebruik van kieuwnetten permanent moeten worden en ook effectiever gehandhaafd. In de periode 2011-2016 is het aantal vaquita's met maar liefst 90 procent afgenomen, volgens het WNF.
Teken de petitie van het WNF en rode de Mexicaanse regering op om de kieuwnetten te verbieden!

Dolfijn als bijvangst

Voor de meeste vissers in Mexico zijn de kleine bruinvissen slechts bijvangst. De vissers is het vooral te doen om totoaba's, een andere bedreigde soort. De zwemblaas van deze vis is zeer gewild, vooral in China, waar aan de blaas een geneeskrachtige werking wordt toegedicht. Het WNF dringt aan op samenwerking tussen Mexico, de VS en China om de illegale handel in totoaba-producten tegen te gaan.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.