Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

‘Door onenigheid geen Klimaatakkoord dit jaar’

  •  
10-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vergaderen klimaatakkoord plannen

© Bron Pixabay

Dit jaar wordt er geen Klimaatakkoord meer gesloten door de vier regeringspartijen, omdat CDA en VVD dwarsliggen. Dat schrijft het AD op basis van bronnen rond het kabinet. De twee partijen zijn bang dat de benzine- en dieselprijzen omhoog gaan.
Op 21 december moet het voorstel voor het akkoord er liggen, maar de regeringspartijen hebben nu al veel vragen ingediend bij de klimaattafels. Het CDA maakt zich zorgen om mensen met lage inkomens die zelf het geld niet hebben om over te stappen van gas naar een warmtepomp in huis. De VVD is bang dat automobilisten de dupe worden, omdat de brandstofprijzen omhoog kunnen gaan.
De partijen zijn het wel eens geworden over het versneld sluiten van de kolencentrale in Amsterdam. Die gaat mogelijk al over anderhalf jaar dicht.
Meer dan honderd organisaties onderhandelen over het akkoord onder leiding van Ed Nijpels. Vorige week gaven industrie en milieubewegingen al aan dat het niet eenvoudig is om tot en akkoord te komen.
Zaterdag riep GroenLinks-leider Jesse Klaver het kabinet op de industrie van de klimaattafels weg te sturen. Zo zou volgens hem een doorbraak in het overleg kunnen worden geforceerd. Volgens Buma zou zo het hele overleg worden opgeblazen.
Bron: ANP

Meer over:

klimaatakkoord
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.