Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Door storm inkijkje in paddenstoelenleven

  •  
09-03-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Storm - geknakte boom

© Fotograaf: Woutloper

De storm van eind februari zorgde voor flink wat afgewaaide takken en twijgen. Dit was voor amateurmycologen een uitgelezen kans om kennis te maken met paddenstoelen die in de schors van deze takken groeien.

Leven in boomtoppen

Op bomen leven zichtbare paddenstoelen zoals de tonderzwammen en elfenbankjes, maar in boomtoppen komen nog meer soorten paddenstoelen voor die normaal onzichtbaar zijn. De levenscyclus van vele kleine zakjeszwammen of ascomyceten speelt zich af in de schors van takken en twijgen.

Voortplanting

Bijna alle boomsoorten in ons land kennen een aantal van dit soort schimmels, die specifiek zijn voor de betreffende boomsoort. Zo zijn er bijvoorbeeld de   Esdoornjoekelspoorzwam  en  Beukenjoekelspoorzwam .   Over de functie van deze schimmels is nog weinig bekend. Er wordt gedacht dat ze een rol spelen in de bescherming tegen andere schimmelsoorten. Ook kunnen de schimmels slecht functionerende takken selectief doden. In de schors van de afgewaaide takken zijn op de breukplekken vaak vruchtlichamen van de schimmels te vinden.
Veel van de in boomkronen levende schimmels staan te boek als zeldzaam. Niet vreemd gezien hun biotoop, maar na een storm zijn ze voor de liefhebber op veel plaatsen te vinden.

Meer over:

paddenstoelen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.