NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Doorbraak bij milieutop scheepvaart

  containerschip
  Bron Pixabay

  In Londen was afgelopen week een grote milieutop over de internationale scheepvaart. Er is gesproken over onderwerpen als het verminderen van broeikasgassen en het verbieden van zware stookolie. Eelco Leemans, van milieukoepel ‘de Clean Shipping Foundation’ was erbij aanwezig en reageert in Vroege Vogels op de uitkomst van de top.

  Belangrijkste onderwerp op de milieutop is een verbod op zware stookolie in het Arctisch gebied. Verder komt er een actieplan over het plastic afval van schepen. En is er gesproken over een nieuw wereldwijd ‘zee-probleem’. Dat van de drijvende eilanden. Ofwel de Drifting Fish Aggregation Devices (dFADs)” ‘large floating objects deployed by fishing vessels to attract fish.’

  De top is georganiseerd door de milieucommissie van de Internationale Maritieme Organisatie (de scheepvaart-tak van de VN). De Clean Arctic Alliance (CAA) is een samenwerking van internationale natuurorganisaties, onder wie het WNF en Greenpeace. De CAA stelde eerder een ‘Arctic Commitment’ op en roepen bedrijven en zeevaartorganisaties op zich daarbij aan te sluiten.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media