Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Drie jaar Zandmotor: giga-onderzoek

  •  
23-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Zandmotor_1.jpg
Eind 2011 werd een wereldrecord-hoeveelheid zand opgespoten voor de kust van Monster, net ten zuiden van Scheveningen. De bedoeling: een zanddepot aanleggen dat de komende twintig jaar de kust van Holland van zand kan voorzien. De afgelopen zes weken hebben tientallen wetenschappers onderzoek gedaan op de Zandmotor.
Zou deze grootste zandbak van Nederland nu ook het allerbest onderzochte stukje kust ter wereld zijn? Er zijn stromingsonderzoeken gedaan, de hoeveelheid zand is opgemeten, biologen hebben de effecten bestudeerd van onderwaterleven en ook de invloed van de4 Zandmotor op het vogelleven is bekeken.
De luchtfoto is van een maand geleden, dus nog voordat de eerste herfststorm van 21 oktober 2014 de Zandmotor 'aanpakte'.
Op de middelste foto drie van de Nederlandse onderzoekers: v.l.n.r. Matthieu de Schipper (TU Delft Shore Monitoring and Research), Max Radermacher (TU Delft) en Simeon Moons (NIOZ Yerseke).
Onderste foto: Simeon Moons bij een van de onderwater-meetinstallaties.
Kijk voor meer informatie op zandmotor.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.