Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Droogte brengt kraanvogel in het nauw

  •  
06-06-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kraanvogels still 2
De aanhoudende droogte heeft voor de natuur verstrekkende gevolgen. Het waterpeil staat vaak zo laag dat een dagje onweersbuien niet voldoende is om het tekort aan te zuiveren.
Vooral hoogveengebieden hebben te lijden onder nu al een tweede achtereenvolgend droog jaar. En daarmee ook de soorten die afhankelijk zijn van het hoogveen, zoals de kraanvogels in het Fochteloërveen. Normaal zijn hun nesten onbereikbaar voor predatoren zoals de vos, maar die kan nu de eieren of de jongen makkelijk bereiken. Ook de mens zorgt, tot ontzetting van beheerder Natuurmonumenten, voor verstoring. Waar je normaal tot aan je knieën in het veen wegzakt, kunnen bezoekers nu droge voeten blijven houden en, bewust of onbewust, dichter bij de broedende kraanvogels komen. En die houden juist van rust.
Maar in het Fochteloërveen speelt tegelijkertijd nog een probleem. Omdat het veen hoger ligt dan het omliggende landbouwgebied (soms wel drie tot vier meter), zijn in het verleden houten damwanden om het hoogveen aangelegd. Door het zakkende waterpeil gaan de wanden rotten en leiden ze tot lekkage. Een vicieuze cirkel: daardoor stroomt dus nóg meer water uit het gebied weg. Natuurmonumenten heeft in kaart gebracht op welke plekken die damwand het dringendst hersteld moet worden, maar weet nog niet precies hoe het probleem het beste kan worden aangepakt. Dus is de hoop vooralsnog gevestigd op regen. Heel veel regen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.