NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Droom van de Marker Wadden

  Eiland_illu_2_groot.jpg

  Tot donderdag was het een droom: het plan van Natuurmonumenten om in het Markermeer een 10.000 hectare groot nieuw Waddengebied aanleggen. Nu zijn de eerste 15 miljoen euro binnen en de droom komt uit.

  Natuur en recreatie worden de grote winnaars als dit nieuwe natuurgebied er komt. Bovendien wordt een structureel probleem aangepakt: het Markermeer is sinds de afsluiting door de Houtribdijk Enkhuizen-Lelystad een grote grijze soep. Slib, slib, slib en nog eens slib!

  Voor de Marker Wadden wordt het slib opgezogen en ingedikt tot een eilanden-moeras gebied. In de 'droom-tekeningen' die Natuurmonumenten van het plan maakte vliegt ook een zeearend langs. Van deze vogel, maar ook voor allerlei andere soorten wordt het gebied een prachtlocatie. Bedenk: het ligt op een kleine vliegafstand van de Oostvaardersplassen en het is zelfs groter dan dat beroemde gebied.

  Het hele plan kost ca. 65 miljoen euro, dus de 15 die het 'Droomfonds' van de Postcode Loterij schonk moet vooral gezien worden als vliegwiel.

  Meer informatie op de website van Natuurmonumenten

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media