Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Duik een plas schoon

  •  
20-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
afval_60.jpg
Je ziet er niks van, maar de bodem van een plas  is vaak een verzamelplaats van afval: flessen, blikjes, lood, vistuig... Vissen en meerkoeten raken er in verstrikt en gaan dood. Duikers van de Haarlemmermeerse plas halen de rommel twee keer per jaar weg.
Ook op andere plekken gebeurt dit regelmatig: duikers die vijvers, vaarten of plassen schoonmaken. Zoals in Hazerswoude , waar duiker/fotograaf Cor Kuyvenhoven (bekend van Duik de Noordzee Schoon) een schoonmaakactie organiseerde. Zijn verhaal:
De duikers die mij kennen weten dat ik erg actief ben op de Noordzee, de achtertuin van Nederland. Daar duiken we met een aantal duikers regelmatig op wrakken en we zagen steeds meer netten en vislijnen en andere rommel dat er niet thuis hoort. Noordzee Schoon. 
En nu was hoog tijd dat mijn eigen achtertuin schoon gedoken zou worden. Het contact met mijn duikende dorpsgenoot kwam precies op het goede moment. De promotie werd gestart en we waren heel benieuwd wat het zou opleveren. Wel twintig duikers meldden zich aan voor de schoonmaakactie!.
Mijn gevoelens bij dit soort acties zijn altijd gemengd. Aan de ene kant wil je dat er niets in het water ligt, maar aan de andere kant wil je er juist heel veel uithalen. We hebben er onder meer drie fietsen, een verkeersbord, frisdrankblikjes, plastics tassen, en zelfs een Nederlandse vlag uitgehaald (iemand teleurgesteld geweest na een verloren voetbalwedstrijd?). En wat we er nog meer uitgehaald hebben, zijn positieve reacties van omstanders en omwonenden. Dat is me ook heel wat waard.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.