Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Duinen moeten stuiven

  •  
22-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
Casper Zuyderduin

© Fotograaf: Mark Kras

In de Hollandse duinen zijn veel bijzondere soorten te vinden, maar door stikstof uit industrie, landbouw en verkeer groeien ze langzaam dicht en blijft het zand liggen. Elk jaar opnieuw worden grassen, struiken en exoten weggehaald om inheemse soorten weer ruimte te geven. Het geld van de PAS-maatregel maakt dit mogelijk.
PAS
Op 1 juli 2015 is de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) van start gegaan. Doel van de PAS is enerzijds verbetering van de staat van instandhouding van Natura2000-gebieden en tegelijk ruimte te bieden voor economische ontwikkeling door de uitgifte van ontwikkelruimte. Om dit mogelijk te maken worden herstelmaatregelen in natuurgebieden uitgevoerd en is de landbouw in de Overeenkomst generieke maatregelen PAS met overheden overeen gekomen om in de periode tot 2030 de ammoniakemissie met 10 Kton te reduceren. 
Herstel van de duinen in Noordwijk
Om het zand te kunnen laten verstuiven, van strand tot achterland, verwijdert Staatsbosbeheer in de duinen van Noordwijk op allerlei manieren ongewenste struiken en grassen, zoals rimpelroos en Amerikaanse vogelkers. Dit doen ze met maaimachines, shovels en zelfs graafmachines. Daarna kan de wind weer zorgen voor de verstuiving en zo het duin weer vormen. Door deze maatregelen zal er weer meer ruimte komen voor voedselarme mos- en graslanden. Het soort duin waar bij uitstek veel bijzondere duin eigen soorten planten en dieren voorkomen. Zo ontstaat leefruimte voor zandhagedissen, roodborsttapuiten, zandviooltjes, blauwvleugelsprinkhanen, bruine eikenpage en kleine parelmoervlinders.

Meer over:

duinen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.