Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Duivelse roep van de roerdomp

  •  
05-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3638 keer bekeken
  •  
roerdomp

© Zwemmende Roerdomp in De Onlanden - fotograaf woudejr

Waarom geloofde men vroeger dat de roep van de roerdomp het geluid van de duivel was? Daarvoor moet je zijn roep zelf horen.
Paalhouding
Als je nietsvermoedend een roerdomp benadert, dan zorgt de vogel ervoor dat hij nauwelijks opvalt tussen het riet door roerloos en kaarsrecht met zijn snavel naar boven te staan, de zogenaamde 'paalhouding'. Dankzij zijn kleurenpatroon lost hij zo bijna op in zijn omgeving. De vogel is dan vrijwel onzichtbaar en alleen nog maar te herkennen aan zijn donkere roep.
Duivelse trekjes
Maar als je dan tóch te dichtbij komt, neemt de vogel vervolgens duivelse maatregelen. Met zijn dolksnavel kan de vogel opeens vooruit schieten. Zijn 'wapen' kan daarbij gemakkelijk een voet doorboren. De roerdomp heeft dus niet alleen de roep van een duivel, hij heeft ook zeker een aantal duivelse trekjes.
De roerdomp laat zich van nature niet zo graag zien. De roerdomp in de Onlanden beweegt zich zo onopvallend mogelijk tussen het riet. Gefilmd door Sieds Rienks:

Meer over:

roerdomp
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.