NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Duizend jaar maaien in Drentse Aa

  K5II0414
  Fotograaf: Rob Buiter

  In de Drentse Aa zijn de beheerders weer begonnen aan de jaarlijkse mega-klus: het maaien. Maaibeleid in de natuur - en zeker ook daarbuiten, bijvoorbeeld in de bermen -  ligt tegenwoordig onder een vergrootglas. Wordt er bijvoorbeeld wel aan de insecten gedacht? En hoe wordt er gemaaid? Met tractoren of met grote grazers?

  Duizend jaar maaien

  Al ging het destijds niet met tractoren, toch stelt Staatsbosbeheer dat in de beekdalen van de Drentse Aa eigenlijk al duizend jaar hetzelfde beheer wordt gevoerd: maaien en afvoeren van de planten rond de beekdalen, om vervolgens de mest weer rond de 'essen' (de akkers rond de dorpen) te gebruiken. Daardoor ontstaat er een typisch, schraal ecosysteem. In Drenthe is dat  feitelijk dus een cultuurlandschap. 

  Profiteurs

  Tijdens het werk krijgen de beheerders tegenwoordig vaak gezelschap van de vele ooievaars in de regio. Ooit stonden de vogels op uitsterven in Nederland, dankzij diverse ooievaarsstations (onder andere in Drenthe) zijn deze vogels tegenwoordig weer behoorlijk talrijk. Achter de maaimachine profiteren ze van de grote insecten en ook de muizen die door het werk worden opgepest.  

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio