Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Duizenden smienten in de Biesbosch

  •  
28-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
133 keer bekeken
  •  
smienten.jpg

Het is een komen en gaan van trekvogels op dit moment in het Nationaal Park de Biesbosch. Recordaantallen smienten, watersnippen, krakeenden en wintertalingen hebben de plek uitgekozen om te foerageren of uit te rusten. Een deel van de vogels brengt de winter hier door, een ander deel gebruikt de Biesbosch slechts als tussenstop, op weg naar warmere oorden.

De Biesbosch

Het natuurgebied is de afgelopen jaren flink uitgebreid. Delen landbouwgebied zijn bij de nationale park gevoegd en zijn veranderd in zoetwatertijdengebied. Een ideale stek voor de grote aantallen watervogels. De vogels leggen tijdens de vogeltrek flinke afstanden af. Zo zijn de meeste smienten afkomstig uit Scandinavië en Rusland.

De smient

De smient is een wonderschone eend. De mannetjes hebben een bruine kop met roomgele streep op het voorhoofd. Hun borst is roze-achtig, de flanken grijsblauw met witte dijvlek. De vrouwtjes rossig bruin of grijsachtig . Zowel mannetjes als vrouwjes hebben een blauwgrijze snavel. De smient wordt ook wel de fluiteend genoemd, vanwege hun hoge fluitende roep. In tegenstelling tot andere eenden trekken de smienten ’s avonds weg van het water, op zoek naar graslanden om de gehele nacht te foerageren.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.