NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Duizenden smienten in de Biesbosch

  smienten.jpg

  Het is een komen en gaan van trekvogels op dit moment in het Nationaal Park de Biesbosch. Recordaantallen smienten, watersnippen, krakeenden en wintertalingen hebben de plek uitgekozen om te foerageren of uit te rusten. Een deel van de vogels brengt de winter hier door, een ander deel gebruikt de Biesbosch slechts als tussenstop, op weg naar warmere oorden.

  De Biesbosch

  Het natuurgebied is de afgelopen jaren flink uitgebreid. Delen landbouwgebied zijn bij de nationale park gevoegd en zijn veranderd in zoetwatertijdengebied. Een ideale stek voor de grote aantallen watervogels. De vogels leggen tijdens de vogeltrek flinke afstanden af. Zo zijn de meeste smienten afkomstig uit Scandinavië en Rusland.

  De smient

  De smient is een wonderschone eend. De mannetjes hebben een bruine kop met roomgele streep op het voorhoofd. Hun borst is roze-achtig, de flanken grijsblauw met witte dijvlek. De vrouwtjes rossig bruin of grijsachtig . Zowel mannetjes als vrouwjes hebben een blauwgrijze snavel. De smient wordt ook wel de fluiteend genoemd, vanwege hun hoge fluitende roep. In tegenstelling tot andere eenden trekken de smienten ’s avonds weg van het water, op zoek naar graslanden om de gehele nacht te foerageren.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio