Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

’Duizendknoop bestrijden met heet water’

  •  
18-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
Duizendknoop.jpg

© Duizendknoop - Fotograaf: JanusBlankers

Duizendknoop is een invasieve plantensoort die van oorsprong afkomstig is uit Azië. Een methode die de laatste jaren in opkomst is, is bestrijding met heet water. Door heet water in de bodem of stengels te injecteren verzwakt de plant.

Duizendknoop als invasieve exoot

Duizendknoop is een invasieve plantensoort die van oorsprong afkomstig is uit Azië. Tussen 1829 en 1841 werd deze soort in Nederland ingevoerd. Duizendknoop heeft door de zeer snelle groei een groot negatief effect op de aanwezige natuur. Andere soorten worden simpelweg overwoekerd en verdrongen. Uit praktijkproeven die tussen 2013 en 2017 door Probos zijn uitgevoerd, blijkt dat duizendknoop erg lastig te bestrijden is.

Onderzoek bestrijding met heet water

Het hete water wordt in de bodem of stengels geïnjecteerd en verzwakt de duizendknoopstengels en wortels. Door het hete water ontstaan er onder meer wondjes op de wortels, waardoor de plant vatbaar wordt voor schimmels. De methode wordt op verschillende locaties in Nederland toegepast waarbij de duizendknoop in ieder geval verzwakt lijkt te worden en de omvang van de haarden lijkt af te nemen.
Er is echter nog geen gestructureerd en onafhankelijk onderzoek naar de effectiviteit van deze methode gedaan. Daarom is de Provincie Gelderland in samenwerking met Stichting Probos en vier aannemers een praktijkproef gestart naar de effectiviteit van deze methode. De proeven worden uitgevoerd waarbij duizendknoophaarden jaarlijks enkele malen behandeld met heet water.
In een periode van vijf jaar worden de effecten van de methode op de duizendknoop in kaart gebracht en worden de kosten van de behandelingen vergeleken.
Luister ook naar een reportage juni 2018 over de bestrijding van de duizendknoop .
Bron: Probos 
Meer informatie over de bestrijding van duizendknoop
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.