Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Duurzaam koeientoilet voorkomt vorming van ammoniak

  •  
15-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vee koe koeien

© Bron: Pixabay

Het koeientoilet heeft donderdag de Achterhoek Open Innovatieprijs 2019 gewonnen. CowToilet is een systeem waarbij de urine van de koe gescheiden wordt opgevangen van de mest, wat de vorming van het zo schadelijke ammoniak tegengaat.

Verlaag de ammoniakemissie

De bedenker noemt het “koevriendelijk en een oplossing voor ammoniakemissie”. Bovendien is de opgevangen urine is om te zetten in meststoffen die de boer weer over het land kan uitrijden. CowToilet komt vermoedelijk medio volgend jaar op de markt.

Technologische innovaties

De wedstrijd is een landelijke competitie voor technologische innovaties. Dit jaar waren er 31 inzendingen. De andere twee finalisten waren een waterzuiveringsunit die van regenwater drinkwater maakt middels speciale membranen. Het systeem is ontwikkeld door Drop2Drink uit Hardenberg, samen met studenten. Staatsbosbeheer heeft er belangstelling voor, meldt de organisatie van de prijs.
Bron: ANP

Meer over:

ammoniak, koe, koeien
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.