Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Duurzaamheid niet af te dwingen met wetten'

  •  
08-06-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
9a539b46a8.jpg
Nieuwe wetten en vleestaks zullen een duurzame veehouderij in Nederland niet dichterbij brengen, denkt minister Gerda Verburg (LNV). Toch houdt de CDA-bewindsvrouw vol dat een 100 procent duurzame veehouderij in Nederland in 2023 haalbaar is. Ze wil dat bereiken door consumenten, producenten en andere ,,marktpartijen'' te stimuleren.
Verburg zei dit in Zwolle tijdens een discussie over een politiek manifest van hoogleraren, die zich keerden tegen haar beleid met als leus ,,einde aan de georganiseerde onverantwoordelijkheid''.
De minister liet daarop weten in debat te willen gaan met de criticasters, maar initiatiefneemster Roos Vonk had de meer dan honderd ondertekenaars van het pamflet opgeroepen daaraan niet deel te nemen. Toch ging een van hen, Paul Struik, maandag de uitdaging aan. De hoogleraar uit Wageningen stak zelfs de hand in eigen boezem door te zeggen dat ook de wetenschap heeft bijgedragen aan intensieve veehouderij die te weinig rekening houdt met milieu en dierenwelzijn.
Struik vindt dat Verburg meer moet ,,duwen'' en minder aan de markt moet overlaten. Hij is er sceptisch over dat alleen door druk van kritische consumenten en met een overheid als ,,aanjager'' de doelstelling van een 100 procent duurzame veehouderij gehaald kan worden. Hij overtuigde de minister niet. Volgens Verburg werkt overtuigen beter om te komen tot de noodzakelijke gedragsverandering bij consument en producent dan wetgeving.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.