NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Duurzame jongeren kijken vooruit

  DJ100.jpg

  Het zijn wereldverbeteraars, idealisten, ondernemers en ze zijn jong. Zondag schuiven drie ‘duurzame jongeren’ aan in Vroege Vogels. Ze staan in de zogeheten ‘Duurzame Jonge 100’ en behoren daarmee tot de meest innovatieve en inspirerende jonge mensen op het gebied van duurzaamheid in Nederland. Aan hen de vraag, welke kant moet het vanaf 2014 op met Nederland?

  Fossiel vrij
  Liset Meddens lanceerde samen met de beroemde Amerikaanse milieuactivist Bill McKibben onlangs de Fossil Free campagne in Nederland. De milieubeweging ziet een duidelijke oplossing voor klimaatverandering: investeringen terugtrekken uit de fossiele industrie. Eerste resultaat is dat de gemeente Boxtel zich officieel fossiel vrij heeft verklaard.

  Eerder was Meddens jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling voor de Verenigde Naties namens Nederland en betrokken bij de klimaattop in Durban en Qatar en op duurzaamheidsconferentie Rio+20. Als projectmedewerker bij Urgenda, organiseerde ze onder meer de jaarlijkse Dag van de Duurzaamheid.

  Wassen met ecozeep
  Melvin Loggies en Jasper Gabriëlse zijn de oprichters van Seepje, een natuurlijk wasmiddel, dat gemaakt wordt uit de schillen van de Sapindus Mukorossi vrucht. De schillen staan bij aanraking met water saponine af, een natuurlijke vorm van zeep. De vrucht wordt gewonnen in Nepal, waar de medewerkers een beloning ontvangen die 66% hoger ligt dan het Nepalees gemiddelde. De jonge zeephandelaren begonnen met Seepje, nadat ze zich realiseerden dat de reguliere wasmiddelen een enorme impact hebben op de natuur. Belangrijkste doel: een positieve voetafdruk achter laten.

  Cradle to cradle
  Jurrian Knijtijzer is architect en mede-oprichter van WOODstacker, dat als doelstelling heeft bouwen gezond en duurzaam te maken. Zo maakt hij houten, duurzame en gezonde gebouwen met verplaatsbare en aanpasbare modules die altijd op de juiste locatie staan en daardoor geen leegstand kennen. Knijtijzer is van het principe cradle to cradle en daarmee kunnen de bouwmaterialen die hij gebruikt altijd worden hergebruikt. Bouwen voor de leegstand of voor de afvalberg komt niet voor in het vocabulaire van Knijtijzer.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio