Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dynamiek van de Westerschelde

  •  
19-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
125 keer bekeken
  •  
westerschelde
De Westerschelde staat als enige van de Zuid-Hollandse en Zeeuwse wateren nog in open verbinding met de Noordzee. Er is daarom nog een flink getij. Daarnaast is het een druk bevaren route voor grote containerschepen onderweg naar de haven van Antwerpen. Een groot contrast met de bijzondere natuur die in en rondom het water van de Westerschelde te vinden is.
De Westerschelde is een zeearm in Zeeland. Om de haven van Antwerpen bereikbaar te houden, is de Westerschelde niet afgesloten. De vaarweg staat in open verbinding met de Noordzee en de Schelde. Hierdoor loopt het getij door tot in de Belgische stad Gent.

Te veel dynamiek

De Westerschelde is een van de drukst bevaren wateren ter wereld met ongeveer 50.000 scheepsbewegingen per jaar, waarvoor de vaargeul diep wordt gehouden. De open verbinding met de zee betekent dat er in dit gebied nog de dynamiek te vinden is die typisch is voor een delta. Maar het regelmatig uitbaggeren van de vaargeul heeft tot gevolg dat er eigenlijk te veel dynamiek is, waardoor zandplaten steil afkalven. Hierdoor verdwijnt de overgang van natte naar droge plaat, en dat is net de plek waar veel vogels naar voedsel zoeken.

Geschiedenis van Fort Rammekens

Het aan de Westerschelde gelegen Fort Rammekens is het oudste zeefort van West-Europa. Het dateert uit 1547 en speelde ooit een belangrijke rol in de geschiedenis van de zeevaart in Zeeland. Spaanse militairen, Hollandse watergeuzen, Engelse huurlingen, Zeeuwse Oost-en vooral West-Indiëvaarders, Franse revolutionairen, Duitse soldaten; ze hebben er allemaal hun sporen achtergelaten.

Muurhagedis op het fort

Ook heeft het fort sinds kort een nieuwe bewoner: de muurhagedis. Tot voor kort kwam de muurhagedis in ons land uitsluitend in Maastricht voor. Maar recent zijn deze slanke hagedissen ook aangetroffen op het fort Rammekens. Dit blijkt wel een zeer geïsoleerde populatie te zijn. Hoe ze daar zijn gekomen en of ze zich voorplanten moet nog onderzocht worden. Het zou kunnen dat de soort er illegaal is uitgezet.
Vroege Vogels TV in de Westerschelde, vrijdag 20 september vanaf 19.35 uur op NPO 2

Meer over:

westerschelde
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.