NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Earth day: Zeven tips om Groener te Printen

  printer.jpg

  In de jaren zeventig begon Earth Day in de Verenigde Staten als demonstratie van 22 miljoen Amerikanen voor een gezond en duurzaam milieu. Inmiddels is de dag uitgegroeid tot een wereldwijd gevierde dag waarop uiting wordt gegeven aan de behoefte van een groot deel van de wereldbevolking voor een schoon milieu en een leefbare wereld.

  De Dag van de Aarde is een herinnering aan het feit dat we allemaal moeten doen wat we kunnen voor de instandhouding. Kleine veranderingen in de dagelijkse activiteiten van miljarden mensen leveren uiteraard de grootste effecten op. Een voorbeeld daarvan is printen. Groener printer helpt echt en is bovendien kostenbesparend.

  Hieronder ziet u zeven eenvoudige tips om zuiniger te printen, minder energie te verbruiken en beter om te gaan met papier en cartridges. Het scheelt echt.

  1. Printers eind van de dag uitzetten.
  Zelfs als printers zijn uitgeschakeld, verbruiken ze nog een kleine hoeveelheid elektriciteit uit het net. Dus meer dan 10 uur per etmaal en 2 dagen in het weekend, gooien we feitelijk kostbare energie weg.

  2. Druk niet af, tenzij het echt nodig is.
  Gebruik e-mail en online faxen in plaats van papier waar mogelijk. Als voorbeeld: de gemiddelde Amerikaanse kantoorwerker verbruikt ongeveer 10.000 vellen papier per jaar. Dat is meer dan een complete boom. Dat zijn dus tientallen miljoenen bomen per jaar.

  3. Recycle papier.
  Simpel en eenvoudig. Gebruik een lege papierdoos op een vaste plek onder het bureau of bij de printer. Dat voorkomt dat u toch papier in de prullenbak deponeert, waar het dus niet hoort. En de meeste dorpen en steden hebben een dienst of verenigingen/scholen die papier inzamelen.

  4. Wees selectief.
  Als schoonheid, topkwaliteit en kleurgebruik niet strikt noodzakelijk zijn, gebruik dan de concept of draft modus van de printer en druk alleen zwart-wit af. Dit spaart cartridges.
  Het zuiniger printen is meestal vinden door op de "Properties" of "Afdrukvoorkeuren" knop in de rechterbovenhoek van het printvenster. Die knop wordt zichtbaar wanneer u klikt op uw afdruk-pictogram.

  5. Gebruik beide kanten van elke pagina.
  Sommige zaken, zoals folders affiches, dienen echt eenzijdig geprint te worden. Maar bij veel printopdrachten kan er prima ook op de achterkant van het papier geprint worden.
  Als uw printer tweezijdig kan printen, en u let een beetje op, dan kunt u tientallen procenten besparen op uw papierkosten.

  6. Wees alert bij de aanschaf van cartridges
  Het is vaak het overwegen waard om een extra large versie (XL) of een compatible cartridge te bestellen als die beschikbaar zijn voor uw printer. Dat voorkomt het verbruik van kostbare grondstoffen voor het produceren van de behuizing van een inkt- of tonercartridge. Mensen realiseren zich bijvoorbeeld niet dat er voor een tonercartridge gemiddeld 3 liter olie nodig is. In Nederland leveren diverse webshops zoals bijvoorbeeld Kruidvat en Sneltoner.nl compatible of remanufactured cartridges. Die cartridges helpen het milieu te sparen en tevens kunt u zelf besparen op printkosten.

  7. Kies een zuinig lettertype
  Het ene lettertype verbruikt meer inkt dan het andere. Een slim gekozen lettertype (font) kan heel veel besparen aan cartridgekosten. Printer.com onderzocht de cartridgekosten bij 10 populaire fonts en concludeert dat er per printer tientallen euro’s per jaar te besparen zijn. En dat alleen al door de juiste keuze van het lettertype. Het overzicht van de fonts is te vinden op de site www.printer.com (nieuws van 10 maart 2009).

  Bron: Printer.com

  Geplaatst in: Nieuws