Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Earth Hour: wereldwijd een uur lang de lichten doven

  •  
22-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
127 keer bekeken
  •  
earthhour

© Earth Hour - Bron Wereld Natuur Fonds

Zaterdag 24 maart gaat overal ter wereld om 20.30 uur lokale tijd een uur het licht uit om aandacht te vragen voor klimaatverandering. Sinds Earth Hour in 2007 voor het eerst werd gehouden in Sydney is het uitgegroeid tot de grootste beweging voor natuur en een duurzame wereld. Ook dit jaar doen miljoenen mensen in meer dan 180 landen weer een uur het licht uit en worden beroemde bouwwerken en locaties in de duisternis gedompeld.
Het Wereld Natuur Fonds is initiatiefnemer van Earth Hour. Het evenement begint in de Stille Zuidzee en reist vervolgens over de aardbol. Vorig jaar deden onder meer de Eiffeltoren, het Kremlin, het Sydney Opera House, het Colosseum, Times Square, de Akropolis, de piramides bij Gizeh en de Golden Gate Bridge in San Fransisco een uur de lichten uit.

Landelijk switch off bij Erasmusburg

Het landelijke switch off-evenement in Nederland vindt dit jaar plaats bij de Erasmusbrug in Rotterdam. Daarnaast zullen veel andere beeldbepalende gebouwen de lichten een uur doven en zijn er in het hele land activiteiten. De NOS besteedt dit jaar vanuit Rotterdam uitgebreid aandacht aan Earth Hour. In een live special wordt het switch off moment vastgelegd gevolgd door een uitzending over duurzame initiatieven in Nederland.
Het wordt steeds duidelijker dat de huidige snelle klimaatverandering grote gevolgen heeft voor het leven op aarde. Grootschalige ontbossing en ons energieverbruik zijn van grote invloed op het klimaat. En klimaatverandering is één van de grootste bedreigingen van de natuur.

Energieverbruik en ontbossing

Ontbossing is verantwoordelijk voor 15% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. In bomen zit veel CO2 opgeslagen, dat vrijkomt als bos wordt gekapt of verbrand. De oplossing ligt in het tegengaan van ontbossing en overschakelen op hernieuwbare bronnen zoals zon en wind. Met Earth Hour wil WNF laten zien dat het mogelijk is om wereldwijd de handen ineen te slaan om klimaatverandering tegen te gaan.
Behalve bedreigingen voor de natuur heeft klimaatverandering ook gevolgen voor de voedselvoorziening. Landschappen verdrogen of verdrinken en door opwarming en verzuring van de oceanen sterven koraalriffen en dreigen visbestanden en schelpdieren af te nemen.
Bron: Wereld Natuur Fonds

Meer over:

earth hour
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.