Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Echtpaar van de Lauwerszee

  •  
23-08-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
212 keer bekeken
  •  
Aukje Kloppenburg en Arend Timmerman (1969)

© Aukje Kloppenburg en Arend Timmerman (1969), fotograaf: onbekend

Aukje Kloppenburg en Arend Timmerman. Zij woonde haar hele jeugd aan de Lauwerszee, uitkijkend op de dijk die de zee tegen moest houden. Hij woonde in Brabant maar kwam als klein jochie met zijn vader (de ornitholoog Arend Timmerman sr.) mee vogels tellen rond de Lauwerszee. Begin jaren zestig ontmoetten ze elkaar tijdens een kamp van de NJN (Nederlandse Jeugdbond voor natuurstudie) en samen maakten ze van dichtbij mee hoe de Lauwerszee veranderde in het Lauwersmeer.
Aukje  en Arend Timmerman

© fotograaf:onbekend

Drooglegging

Na de ramp met de stormvloed van 1953 in Zeeland werd er besloten om ook de Lauwerszee af te sluiten. Met name in het vissersdorp Zoutkamp stuitte dit idee op veel verzet. De garnalenvissers zouden door de drooglegging hun boterham verliezen. Toen koningin Juliana het dorp in 1969 bezocht, hing de vlag zelfs halfstok en keerden de vissers haar de rug toe.

Natuur

De grote aantallen steltlopers die op de zoute kwelders kwamen foerageren zijn er minder, maar daar kwamen andere vogels voor terug. Zoals de: zeearend, lepelaars, kemphanen, maar ook vogels als baardmannetje, blauwborst en koekoek hebben dit natuurgebied weten te vinden. Naast vogels zijn er ook volop orchideeën te vinden rond het Lauwersmeer. Er komen hier meer dan twaalf soorten voor. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.