NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Echtpaar van de Lauwerszee

  Aukje Kloppenburg en Arend Timmerman (1969)
  Aukje Kloppenburg en Arend Timmerman (1969), fotograaf: onbekend

  Aukje Kloppenburg en Arend Timmerman. Zij woonde haar hele jeugd aan de Lauwerszee, uitkijkend op de dijk die de zee tegen moest houden. Hij woonde in Brabant maar kwam als klein jochie met zijn vader (de ornitholoog Arend Timmerman sr.) mee vogels tellen rond de Lauwerszee. Begin jaren zestig ontmoetten ze elkaar tijdens een kamp van de NJN (Nederlandse Jeugdbond voor natuurstudie) en samen maakten ze van dichtbij mee hoe de Lauwerszee veranderde in het Lauwersmeer.

  Aukje en Arend Timmerman 

  Drooglegging

  Na de ramp met de stormvloed van 1953 in Zeeland werd er besloten om ook de Lauwerszee af te sluiten. Met name in het vissersdorp Zoutkamp stuitte dit idee op veel verzet. De garnalenvissers zouden door de drooglegging hun boterham verliezen. Toen koningin Juliana het dorp in 1969 bezocht, hing de vlag zelfs halfstok en keerden de vissers haar de rug toe.

  Natuur

  De grote aantallen steltlopers die op de zoute kwelders kwamen foerageren zijn er minder, maar daar kwamen andere vogels voor terug. Zoals de: zeearend, lepelaars, kemphanen, maar ook vogels als baardmannetje, blauwborst en koekoek hebben dit natuurgebied weten te vinden. Naast vogels zijn er ook volop orchideeën te vinden rond het Lauwersmeer. Er komen hier meer dan twaalf soorten voor. 

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media