Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Edelherten in het Groene Woud

  •  
10-03-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Vrijlating edelherten - Fotograaf Rob Buiter

© Vrijlating edelherten - Fotograaf Rob Buiter

Vijfentwintig jaar moesten ze er voor lobbyen. Er moest een ecoduct worden gebouwd, gesprekken met de boeren in de buurt gevoerd, er werden hoge hekken en wildroosters geplaatst … Maar deze week was het dan eindelijk zo ver. Na ruim een eeuw afwezigheid kon het Brabants Landschap in het natuurgebied Het Groene Woud, (tussen Tilburg, Eindhoven en Den Bosch) weer edelherten loslaten!
Het gebied waar de herten nu rondlopen is ongeveer 300 hectare groot. ‘Dat biedt ruimte voor maximaal dertig dieren’, schat Bram Houben van ARK Natuurbeheer, de organisatie die de introductie van de herten begeleidt. ‘Zodra er nog een ecoduct over het spoor gelegd zal zijn, wordt het natuurgebied twee keer zo groot. Dan is er dus ook ruimte voor meer dieren.’

Schieten

"De herten zullen hoe dan ook beheerd moeten worden’, erkent directeur Jan Baan van het Brabants Landschap. ‘We zijn er open over dat we vanaf enige tijd jaarlijks dieren zullen schieten om de populatie gezond te houden."

Beelden van de vrijlating

Eind maart komt Vroege Vogels TV terug om te kijken hoe het de edelherten vergaat in hun nieuwe leefgebied. Tijdens de vrijlating van deze edelherten was er ook een filmploeg van Vroege Vogels aanwezig om dit bijzondere moment te filmen (radio-verslaggever Rob Buiter komt ook nog even in beeld).

Meer over:

edelhert
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.